Korijen astragalusa i Reiši gljiva dostupne su i na evropskom tržištu : Čudesne kineske trave za dugovječnost

Tradicionalna kineska medicina vijekovima je poznata po izuzetno ljekovitim travama koje podmlađuju organizam. U zadnjih nekoliko godina, blagotvorno dejstvo tih biljaka potvrdila su i ispitivanja zvanične medicine

Tradicionalna kineska medicina oduvijek je bila posvećena produžavanju zemaljskog života. Iako nije uspjela da postigne besmrtnost, njeni ljekari uvijek su vršili odabir najkorisnijih prirodnih lijekova za usporavanje procesa starenja te postizanje tjelesne i mentalne vitalnosti i u poznim godinama života.

Važnost urednog života

Osnovna terapeutska strategija tradicionalne kineske medicine zasniva se na poštovanju pravila urrednog i pravilnog života, što zapravo podrazumijeva održavanje i podsticanje samoiscjeljujućih sposobnosti organizma.

Ova strategija doprinosi usporavanju starenja putem jačanja unutrašnjih organa, cirkulacije i imunosistema; kao i usporavanje mentalnog starenja i pravilnoj ishrani tkiva, naročito kože, mišića i kostiju.

Biljke dostupne na našim prostorima

Terapeutska strategija sprovodi se ishranom, vježbama, akupunkturom i fitoterapijom. Ovdje ćemo spomenuti važnost fitoterapije, tj. Korištenju ljekovitih trava, čiju su upotrebu odobrili evropski organi ministarstva zdravlja.

U njih spada korijen astragalusa zbog iscjeljujućeg efekta na organizam i jačanje imunosistema, kao i reiši gljiva zbog imunostimulativnih i antioksidativnih svojstava. Navedene biljke dostupne su i na evropskom tržištu u bolje opremljenim pordavnicama zdrave hrane.

Njihovo dejstvo zavisiće od kvaliteta proizvoda, koji varira zavisno od primarnih sirovina od kojih je napravljen, oblika u kojem se prodaje (sušena biljke, korijen, tečni preparati, kapsule, suhi ekstrakti…) i procenta zastupljenog koncentrata.

 

 

 Astragalus – eliksir dugovječnosti

Biljka koja je već vijekovima cijenjena u tradicionalnoj kineskoj medicini kao prirodni tonik – posebno blagotvorno djeluje na wei qi, tj., energiju koja organizam brani od vanjskih agresivnih faktora, poput virusa i bakterija.

Zbog toga je njena primjena širokog spektra – od prevencije manje ozbiljnih oboljenja, poput prehlade i gripa do terapije za ozbiljnija stanja, što potvrđuju i istraživanja američkih naučnika koji su ustanovili da su onkološki pacijenti koji uz redovnu terapiju koriste i preparate na bazi ove biljke – dugovječniji od onih koji ih ne koriste.

Aktivni principi koji se ekstraktuju iz nje – polisaharidi, saponini i flavonoidi – smatraju se jednjenima koja doprinose zdravlju srca i srčanih organa, smanjuju holesterol, jačaju bubrege i jetru, dakle blagotvorno djeluju na sve organe čije je zdravo funkcionisanje neophodno za održavanje vitanosti i u poznom dobu.

Međutim, moderna medicinska istraživanja otkrila su još jedan zanimljiv aspekt. Naime, ustavnovljeno je da aktivni principi astragalusa mogu sačuvati integritet i dužinu završnih struktura ćelijske DNK, koje joj održavaju sjelovitist. S godinama, sa svakim ćelijskim dupliciranjem – oni se skraćuju, a samim tim se smanjuje i njihova zaštitna funkcija, pa ćelijska DNK postaje podloženija promejnama s negativnim posljedicama. Vjerovatno je upravo to dejstvo aktivnih principa astragalusa na očuvanje tjelomjera razlog razlog što se ovaj korijen smatra eliksirom dugovječnosti.

 Reiši gljiva

Ganoderma lucidum, poznata i kao reiši, te ling zhi, jeste gljiva koja u sebi objedinjuje imunostimulativna svojstva astragaluma i antioksidativna svojstva poligonuma. Posebno je značajno njeno tonizirajuće dejstvo na organizam, kao i anksiolitički i antidepresivni efekti na mentalno zdravlje.

Pored toga, ova biljka smatra se eliksirom dugovječnosti, jer umanjujeholesterol u krvi, pročišćava krv, djeluje protivupalno, antialergijski, te podstiče metabolizam, sprječavajući tako i gojenje koje se javlja kao posljedica starenja.

Premda je ne želimo nazvati čudotvornom biljkom, svakako je možemo smatrati veoma efikasnom fitoterapijom, bez negativnih posljedica, zbog čega i jeste tako popularna širom svijeta.

 

error: Content is protected !!