Kora mandarine pomaže kod kašlja (RECEPT)

Mandarine su izvrsno, ukusno voće koje obožavaju mnogi. Jedu se posvuda, pa i na ulici, a kora se redovno baca. Međutim, zapravo je vrlo korisna i zdrava. Mnogo je načina na koje se može iskoristiti, a ovdje donosimo dva provjerena.

Savjet plus: ne isprobavajte ove recepte s prskanim mandarinama, koristite samo domaće, netretirane hemikalijama.

Muči li vas grlobolja ili kašalj, evo što vam je činiti. Sameljite 50 grama kora od mandarina i stavite u teglu. Mljevene kore prelijte čašom votke ili 40-postotnim alkoholom. Teglicu dobro zatvorite i ostavite da odstoji sedam dana na tamnom mjestu. Nakon toga jedite po jednu kašiku nakon jela, a nakon toga pojedite jednu kašiku meda.

Koru mandarine možete iskoristiti i za ukusan desert – ušećerene korice.

Sastojci:

500 – 600 g mandarina

300 – 400 ml vode

1 kašika soli

350 g kristal šećera

350 ml vode

još šećera za valjanje korice

Postupak:

Ogulite mandarine i sačuvajte koricu. Koricu stavite u lončić, prelijte je s 300 – 400 mililitara vode i dodajte jednu kašiku soli. Kuhajte koricu u ovoj otopini do vrenja. Kad zakuha, vodu bacite, a koricu sačuvajte. Taj će postupak odstraniti gorčinu iz korice.

Prokuhanu koricu narežite na tanke trakice. U drugom loncu pomiješajte 350 grama šećera i 350 mililitara vode pa pustite da mješavina zakuha, a šećer se otopi. Dodajte pripremljenu koricu i sve kuhajte na laganoj vatri oko pola sata ili dok korica ne postane lagano prozirna, a sirup vrlo gust.

Koricu pažljivo prebacite na cjedilo da se ocijedi i osuši, a zatim je uvaljajte u dosta šećera i rasporedite po papiru za pečenje kako bi se do kraja osušila. Pospremite u teglicu, dodajte kolačima, napitcima ili grickajte kada poželite.