Kopriva je jedna od najkorisnijih ljekovitih biljaka: LIJEČI IŠIJAS, SRCE JAČA IMUNITET…

Ponekad, u potrazi za rješenjem naših zdravstvenih problema, zaboravimo na to, da nam je priroda već dala sve potrebno za zdravlje i da su nam da dohvat ruke prirodni i besplatni lijekovi.

Za zdravlje kose vrlo je dobra tinktura koju je lako napraviti od korijena koprive. Tinktura je pokazala veoma zapažene rezultate u borbi sa peruti, dok kosa postaje gusta, mekana i sjajna.

Kopriva je jako korisna za bolesti krvnih sudova, npr. Birgerove bolesti. Mnoge osobe bi mogle izbeći amputaciju noge, ako bi počele sa kupkom od koprive na vreme. Svaki grč, bilo gdje da se pojavio, ukazuje na lošu cirkulaciju. Kod takvih simptoma preporučuje se kupka sa koprivom.

Kupka se takođe preporučuje kod koronarne bolesti srca. Uđite u kadu i okupajte područje srca toplim čajem od koprive. Dok to radite, nježno masirajte područje srca.

Čaj od koprive ne samo da odlično gasi žeđ, nego osvježava i otklanja umor. Za išijas, artritis, lumbago i neuritis u rukama i nogama potrebno je lagano udarati zahvaćeno područje sa svježe ubranom koprivom.

Sušena kopriva se može nabaviti u prodavnicama zdrave htane. Svježu mladu koprivu možete ubrati u proljeće. Što je mlađa i svježija kopriva, jača su i njena ljekovita svojstva. Najbolji efekat se postiže ako se čaj ne popije odmah, nego se pomalo pijucka. Čaj od koprive ne treba zaslađivati, jer on nema neugodan ukus. Po želji, čaju se može dodati malo kamilice ili mente.

error: Content is protected !!