Kopriva ili žara – korov i lijek: ŽARA ČUVA PROSTATU, POBOLJŠAVA KRVNU SLIKU I UKLANJA PERUT

Kopriva smiruje alergije i pospješuje probavu, listovi i korijen čiste krv, pomaže laktaciju, smiruju upale, ublažavaju bol, ubijaju klice, šire krvne sudove, snižavaju krvni pritisak i skraćuju rok da rana zacijeli.

Iako se kopriva svrstava u korov i to opasan jer može da opeče (i latinsko ime kopriva „urtica“ dolazi od glagola „opeći“) ova biljka se od davnina koristi za ishranu i kao lijek. U prvom vijeku grčki ljekari Dioskord i Galen su otkrili da je list koprive diuretik i laksativ i da pomaže u slučaju astme, pleuritisa i bolesti slezine.

U narodnoj medicini kopriva se koristi kao diuretik da poboljša krvnu sliku, protiv artritisa i reume ali i kao lijek za masnu i kosu u kojoj se stvara perut.

Kopriva smiruje alergije i pospješuje probavu, listovi i korijen čiste krv, pomaže laktaciju, smiruju upale, ublažavaju bol, ubijaju klice, šire krvne sudove, snižavaju krvni pritisak i skraćuju rok da rana zacijeli.

Poznati američki naturolog Džuel Džibons preporučuje list koprive za ishranu, a posebno onih koji žele da oslabe. Brazilski travari koriste cijelu biljku da ublaže prekomjerno menstrualno krvarenje, za dijareju, dijabetes, poremećaje urinarnog trakta ali i za probleme organa za disanje, uključujući i alergije. Spolja su koprivu koristili za problematičnu kožu.

U Njemačkoj se danas kopriva prodaje kao biljni lijek za liječenje prostate i kao diuretik. Ona je uobičajeni sastojak njemačkih lijekova na bazi ljekovitog bilja za reumu i zapaljenja, posebno donjeg urinarnog trakta i prostate. U SAD listovi se koriste kao diuretik, za liječenje artritisa, prostatitisa, reume, reumatioidnog artritisa, visokog pritiska i alergijskog rinitisa.

Korijen koprive se koristi za liječenje benignih hiperplazija prostate ali su listovi efikasniji za prostatitis. Kao opšta preventiva za probleme sa prostatom, održavanje zdrave funkcije ove žlijezde kao i nivoa hormona klinička istraživanja ukazuju na to da se koristi korijen koji je u ovim slučajevima efikasniji od lista.
Povezani sadržaj

RECEPTURE DR. JOVANA TUCAKOVA ZA LIJEČENJE KOPRIVOM: Imunitet, upaljene desni, opadanje kose…