KONTROLNI TEST ZA KANDIDU UZ POMOĆ PLJUVAČKE I ČAŠE VODE

Pored laboratorijskih nalaza, u kojima se uzimanjem brisa jezika na gljivice, kao i pregled stolice na gljivice. Postoje i alternativne metode. Riječ je o kućnom testu, koji posebno može biti od koristi kod kontrolnih pregleda nakon što je laboratorijski nalaz otkrio prisustvo ove gljivice. iste već dugi niz godina da bi odredili nivo kandide u organizmu. Dokazano je da daje pouzdane rezultate. 

KAKO OBAVITI TEST

Prije odlaska u krevet, naveče napunite čašu čistom vodom i ostavite je kraj kreveta. Slijedećeg jutra, odmah pošto se probudite, pljunite u vodu. Ne pokušavajte da sakupite u ustima veliku količinu pljuvačke, samo pljunite ono malo što imate u ustima poslije buđenja

Potom, ostavite čašu 15 minuta. Nakon toga, pronađite izvor svjetlosti i pogledajte u čašu.

 

 

Ako je vaša pljuvačka ostala na površini čaše ili se otopila, s vama je sve u redu. Normalno je ako su u vodi prisutni mjehurići vazduha. Ako je voda postala mutna ili se u vodi vide trake, koje se spuštaju prema dole, ili ako se pljuvačka sakupila dole, postoji velika mogućnost da imate previše kandide u organizmu.

U ovom slučaju predlažemo da se obratite za savjet svom ljekaru.

Simptomi prekomjernog broja kandide u organizmu su: hronične gljivične infekcije sa simptomima svraba, pečenja i pojačanog iscjedka, probavni simptomi kao što su sindrom iritabilnog kolona, nadutost i gasovi, grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica, alergija, kihanje, začepljenje nosa, hronični iscjedak iz nosne šupljine.

Takođe, čest kašalj, bol u grlu, prehlada, astma, alergija na hranu, hronični umor, simptomi nervnog sistema kao što su anksioznost, depresija, iritabilnost, slabo pamćenje i slaba koncentracija i problemi s menstrualnim ciklusom i kožni osipi.