Kontrolišite porcije „šaka dijetom“: MANJE HRANE U RUKU, MANJE PROBLEMA U STRUKU

U ovom periodu mnogo ljudi pokušava da skine nekoliko suvišnih kilograma. Zato paze na svaki zalogaj, ali njihov odraz u ogledalu govori non-sop isto ili pak suprotno? Odriču se omiljenih jela, a obim struka se dalje povećava. Onda odlaze u krajnost i bacaju se na neku restriktivnu i ne baš zdravu dijetu.

Ukoliko je to vaš slučaj, možda je krajnje vrijeme da razmisle o veličini porcija i počnete sa „šaka dijetom“.

Ona podrazumijeva da svaki obrok izmjerite prstima ili dlanom. Možda će vam komadi hrane u tanjiru djelovati suviše mali, ali u njima je dovoljno kalorija koje nisu prijetnja vašoj liniji.
Prije deceniju i po njujorški istraživači specijalizovani za ishranu otkrili da su nam porcije sve veće i da je to glavni razlog vrtoglavog porasta broja gojaznih. Martin i Merion Širan su o tome napisali knjigu i u njoj dali primjere kako kontrola obroka može da napravi veliku razliku u obimu struka.Pixabay

“Namažite puter na tost, ali znajte da se u kašičici putera koja je dovoljna za tanak premaz nalazi 37 kalorija, dok velika kašika sadrži čak 111 kalorija. Kada stavite preliv na salatu, imajte na umu da kašičica ulja ima 45 kalorija, a velika kašika 135. Ukinite zaslađivače! Ako dvije kašičice šećera u čaju ili kafi koje pijete u prosjeku tri puta dnevno, zamijenite jednom, godišnje u organizam unosite čak 37.000 kalorija manje. To praktično znači pet kilograma manje – ističu Šeronovi.

Kolika bi porcija zapravo trebalo da bude? Time se pozabavila i nutricionistkinja Ketlin Zilman, koja predlaže slijedeće:

“Jedite povremeno sladoled, ali samo jednu kuglu koja ima oko 150 kalorija, nikada nemojte da jedete direktno iz kutije. Uživajte u orašastim plodovima, ali se zaustavite na jednom do dva jer 120 grama sadrži 600 kalorija. Palačinka ne smije da bude veća od kompakt-diska, a količina majoneza na tanjiru da premašuje obim čipa u kazinu. Možete da jedete i čokoladu, ali samo u veličini pakovanja zubnog konca.Pixabay

Krajem prošle godine iz britanske Fondacije za srce upozoreno je da su supermarketi van kontrole kada je riječ o veličinama porcija. Đevreci su u odnosu na one od prije 20 godina veći za čak 24 odsto. Uprkos alarmantnom porastu gojaznih, porcije nastavljaju da rastu i dvaput su veće od onih iz npr. 1993. godine. Prosječan obrok piletine sa rižom u restoranima sada je za 53 procenata obilniji.

To je upravo i razlog što je toliko ljudi širom svijeta nabacilo suvišne kilograme i ugrozilo svoje zdravlje, prije svega srce.
Kontrola porcije uz „šaka dijetu“ podrazumijeva da za obrok ne bi smjeli da pojedite više mesa nego što staje na dlan, a unos ugljenih hidrata, recimo paste, ne smije da premaši veličinu stisnute pesnice.

Ovo je naročito važno jer je u Američkom udruženju za rak ustanovljeno da mnoge osobe redovno jedu porcije špageta pet puta veće nego što bi trebalo da budu. Jedno od pravila glasi i da na parče hljeba namažete samo onoliko putera koliki je članak vašeg prsta. Količina sira neka ne bude veća od veličine vaša dva prsta…

Kada ljudima serviraju velike porcije u restoranu, uprkos tome što niste mnogo gladni, gotovo uvijek ih pojedu do kraja. To je zato što nam je u svijest usađeno nepisano pravilo da „tanjir mora da bude prazan“. Ako je već tako, na njega stavite manje hrane i bićete zdraviji i ljepši.

Da biste znali koliko i šta da jedete, evo nekoliko zanimljivih podataka:

Oko 30 grama mesa je kao kutija šibica, 85 grama, koliko se maksimalno preporučuje, veličine je sapuna, dok 230 je kao knjiga sa tankim koricama

85 g ribe je poput čekovne knjižice

30 g sira kao četiri kockice čokolade

Paradajz srednje veličine je kao kompjuterski miš

30 grama tjestenine izgleda kao teniska loptica

Đevrek treba da ma veličinu paka za hokej

error: Content is protected !!