Kontracepcija: Ovo svaka žena mora da zna!

Koliko god se pričalo o metodama zaštite od neželjene trudnoće, uvijek postoje određene stvari za koje se čini kao da smo ih propustili. Toliko informacija ste možda čule usput da vam se vjerovatno čini kao da sve znate. Ipak, realnost je sasvim suprotna i svaka seksualno aktivna žena, ali i ona koja će to tek postati, mora da zna sljedeće stvari o metodama kontracepcije.

 

 • Hitna kontracepcija. Ovdje je riječ o piluli za dan poslije, a koja se koristi nakon polnog odnosa kako bi se izbjegla neželjena trudnoća. Najčešće je opcija ukoliko se ne koristi nijedan drugi vid kontracepcije ili ako žena sumnja da uobičajeni način kontracepcije koji koristi nije funkcionisao. Neke pilule za dan poslije sadrže hormon koji je i u drugim kontracepcijskim pilulama te se moraju uzeti do sedamdeset i dva sata nakon odnosa. S druge strane, ellaOne pilula za dan poslije ne zahtijeva recept, može se uzeti u svim apotekama i do pet dana nakon odnosa. Najvažniji savjet je da pilulu za dan poslije treba uzeti što je prije moguće nakon polnog odnosa, jer su u tom slučaju veće šanse da bude djelotvornija.
 • Kondomi. Najrasprostranjenija su metoda zaštite od neželjene trudnoće. Sprečavaju prodiranje sperme u tijelo žene, na taj način štiteći od neželjene trudnoće i većine seksualno prenosivih oboljenja. Važno je napomenuti da postoji mogućnost pucanja prilikom odnosa. Takođe, postoji i ženski kondom, ali je manje efikasan od muškog (obično se stavlja do osam sati prije samog odnosa, prilično je bučan za vrijeme odnosa i manje je efikasan od muškog kondoma – čak više od 20% korisnica ostane u drugom stanju u odnosu na muški kondom gdje taj procenat iznosi manje od 15%).
 • Spermicidi. Oni mogu biti u obliku kreme, gela ili pjene, a sadrže hemikaliju koja ubija spermatozoide. Stavljaju se u vaginu prije odnosa (za neke vrste ipak se preporučuje da se stave u vaginu pola sata prije odnosa). Međutim, njihova česta upotreba može iritirati vaginalno tkivo te tako povećati rizik od infekcija i seksualno prenosivih oboljenja.
 • Dijafragma. Kako ona izgleda? Najlakše ćemo je opisati ako kažemo da je to gumena membrana koja ima oblik kupole, a koja se stavlja na grlić materice prije odnosa. Koristi se u kombinaciji sa spermicidima. Dijafragmu mora namjestiti doktor. Ne smije se koristiti tokom menstruacije zbog rizika od sindroma toksičnog šoka. U svakom slučaju, otkako su u upotrebi kontracepcijske pilule, dijafragma se sve manje i manje koristi (najviše iz razloga što je veoma nepraktična).
 • Cervikalna kapa. Slična je dijafragmi, ali je manja od nje. Postavlja se preko grlića materice čime se blokira prolaz do same materice. Poput dijafragme i cervikalna kapa se koristi u kombinaciji sa spermicidima. I pored njene upotrebe, oko 15% žena koje nikada nisu rađale i 30% žena koje jesu ostanu u drugom stanju. Ne štiti od seksualno prenosivih oboljenja, mora je postaviti ginekolog i ne smije se koristiti tokom menstruacije.
 • Kontracepcijska spužva. Riječ je o maloj spužvi od poliuretana, a koja sadrži spermicide. Postavlja se na grlić materice dvadeset i četiri sata prije odnosa. Kada je riječ o njenoj efikasnosti, rezultati su slični kao kod cervikalne kape: 16% žena koje nikada nisu rađale i 32% žena koje su rađale ostanu u drugom stanju i nakon korištenja kontracepcijske spužve. Za razliku od dijafragme i cervikalne kape, kontracepcijsku spužvu ne postavlja doktor. Isto tako, ne smije se koristiti tokom menstruacije, ne štiti od seksualno prenosivih oboljenja te je prilično teško pravilno je postaviti.
 • Kontracepcijske pilule.Najrasprostranjeniji tipovi kontracepcijskih pilula sadrže hormone estrogen i progestin (sintetički progesteron) kako bi se spriječila ovulacija. Kada se uzima prema rasporedu, kontracepcijska pilula veoma je efikasna. Svega oko 8% korisnica ostane u drugom stanju, a to obuhvata i one koje su propustile dozu. Međutim, ne mogu je koristiti sve žene. Potrebno je posavjetovati se sa doktorom.
 • Kontracepcijski flaster. Nosi se na koži i mijenja samo jednom sedmično tokom tri sedmice (četvrte sedmice se ne nosi). Flaster oslobađa iste hormone kao i kontracepcijska pilula i jednako je efiksan. Međutim, može izazvati iritaciju kože ili druge nuspojave.
 • Vaginalni prsten. Riječ je o mekanom plastičnom prstenu koji se stavlja u vaginu. Vaginalni prsten oslobađa iste hormone kao kontracepcijske pilule i flaster te je jednako efikasan. Prednost mu je što ga treba mijenjati samo jednom mjesečno. Ipak, kod nekih žena može izazvati iritaciju vaginalnog tkiva.
 • Hormonska injekcija. Jednom kada se primi, ona štiti od neželjene trudnoće tri mjeseca. Kod tipičnih parova, efikasnija je od kontracepcijskih pilula, jer samo oko 3% korisnica ostane u drugom stanju na godišnjem nivou.
 • Kontracepcijski implantat. Implantat veličine palidrvca postavlja se ispod kože nadlaktice te otpušta iste hormone koje sadrži hormonska injekcija. Međutim, jednom kada se postavi, implantat štiti od neželjene trudnoće sljedeće tri godine. Stopa neželjene trudnoće manja je od 1%. Ipak, veoma je skup.
 • Kontracepcijska spirala. Riječ je o plastičnom umetku u obliku slova T, a koji doktor postavlja u matericu. Ova metoda kontracepcije sprečava neželjenu trudnoću u 99% slučajeva. Zanimljivo je da se sve manje koristi na našim prostorima.

(minimagazin.info)