Kompjuterski program otkrio kada će se desiti konačni krah civilizacije (Video)

“World One” pokazao je kako će oko 2040. biti globalni kolaps ako se nastavi dosadašnja ekspanzija populacije i industrije kao što je to do sada.

Model je uračunao trendove kada je riječ o zagađenju, rastu populacije, količini prirodnih resursa i cjelokupnog kvaliteta života na planeti. Sve njegove predikcije su se pokazale zabrinjavajuće tačnima, barem zasada.

Godina 2020. je jedna od temeljnih prekretnica koju spominje World One. Tada bi se, prognozira, radikalno trebao srozati kvalitet života. U tom bi scenariju trebao “nestati” veliki broj ljudi.

– Oko 2020. uslovi na planeti postaju kritični. Ako ne uradimo ništa oko toga, kvalitet života biće na nuli. Zagađenje je takvo da počinje ubijati, populacija pada na nivo ispod one 1900. godine. U toj fazi nemoguće je zaustaviti kraj civilizovanog života kakvog poznajemo – prilagodili su “riječi” računara stručnjaci za širu javnost.

Aleksander King, tada vođa Club of Rome, protumačio je i kako je program najavio da će države-nacije izgubiti svoj suverenitet, a korporacije će vladati svime.

– Suverenitet više neće biti apsolutan, konstantno će ga se nagrizati, sve dok ne nestane, čak i u najjačim nacijama.

World One, laički rečeno, svet posmatra kao jedan sistem. Izvještaj o njegovom radu to opisuje kao “navođenu turu našeg ponašanja od 1900. godine i gdje će nas to ponašanje odvesti”. Program proizvodi grafikone koji pokazuju šta će se sa planetom događati u budućnosti. Umrežava podatke i varijable o populaciji, kvalitetu života, resursima, zagađenju, BDP-u, energetici…

Slijedeći linije koje označavaju trendove moguće je iščitati gdje svijet ide i koja je iduća kriza koja nas čeka. Odmah su se počeli tražiti protuotrovi za probleme koje će moriti (i more) svijet.

Club of Rome najavio je kako će neke nacije, poput SAD-a, morati smanjiti apetite za resursima. Nada je kako će, jednog dana, prestiž proizlaziti iz “male i kontrolisane potrošnje”, ali tome nismo niti blizu.

Trenutno, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, devet od deset ljudi udiše izrazito zagađeni vazduh i više od sedam miliona smrti godišnje već se sada može pripisati zagađenju.

“World One” se do sada pokazao zastrašujuće tačnim, vrijeme će pokazati hoće li tako ostati do kraja.