Kome u ruke; muškom ili ženskom hirurgu? Kod žena hiruga manja stopa smrtnosti!

Pacijenti koje operiraju žene imaju 12 posto manji rizik od komplikacija i smrti na operacijskom stolu.

Ako se nađete u nezavidnoj situaciji da morate na operaciju, sigurno želite biti u najboljim rukama pa pažljivo birate kojemu ćete hirurgu dati povjerenje. Je li ikad na vašu odluku utjecao spol doktora?

Mnogi nekako smatraju da su muški liječnici stručniji i spretniji, ali posljednje istraživanje otkrilo je sasvim suprotne rezultate. Naime, ženski hirurzi imaju manju stopu smrti tokom operacije.

Zaključak je studije da su žene u tom pogledu vještije, preciznije slijede upute i imaju bolje komunikacijske vještine s ostatkom tima. Tako pacijenti koje operiraju žene imaju 12 posto manji rizik od komplikacija i smrti na operacijskom stolu.

Na osnovu analize 104.630 pacijenata i 3314 hirurga istraživači su zaključili kako je razlika u spolu doktora vrlo mala, ali postoji. Dakle, na svakih 230 operacija bila je jedna smrt više u rukama muških hirurga.

Ipak, nakon njihovih operacija bilo je manje komplikacija poslije i manje potrebe za ponovnim vraćanjem u bolnicu. Bilo kako bilo, postoje dokazi da se ženski hirurzi više posvećuju pacijentu i manje su skloni rizicima. Također će prije upitati za savjet ostale članove tima pođe li štogod po zlu.

Autori studije kažu kako su to ipak relativne stvari i da ne postoji pravilo, tako da se ne bojite ishoda operacije ako dobijete muškog kirurga (Daily Mail)