Komarci najčešće grizu trudnice i alkoholičare

Komarci zaista biraju koga bi radije ugrizli, a evo popisa ko im je najdraža hrana na jelovniku


Mnogo je mitova zašto komarci jedne grizu više, a od drugih beže kao đavo od tamjana.

Postoji čak i teorija ako se najedete banana da vam se neće približavati na kilometar.

Nauka nudi odgovore čak i na ovo pitanje. Komarci zaista biraju koga bi radije ugrizli, a evo popisa ko im je najdraža hrana na jelovniku.

Osobe krvne grupe nulta

Ljudi koji imaju krvnu grupu 0 komarcima su prava poslastica. Na uzorku od 64 osoba to su dokazali naučnici Nacionalnog instituta za zdravlje u SAD-u.

Trudnice

Kada su žene trudne njihovo tijelo proizvodi znatno više topline, što posebno privlači komarce. U jednom od brojnih istraživanja o načinu na koji se prenosi malarija, ljekari su otkrili kako trudnice komarce privlače čak dva puta više no žene koje nisu trudne.

Alkohol

Naučnici su dali 11-torici muškaraca da popiju 3,5 decilitra piva. Samo jedan među njima nije popio kap alkohola. Potom su merili udio alkohola u znoju i broj ugriza komaraca. Ovo zanimljivo i maleno istraživanje urodilo je zaključkom kako komarci, osim što im se sviđa da piju krv uživaju i u alkoholu u krvi.


Smrad

Znoj i neugodan miris komarcima je isto što i biku crvena krpa toreadora. Naučnici su evidentirali kako pojedina ljudska tijela izlučuju mirise koji komarce privlače, ali i one mirise koji ih odbijaju. Nastojali su da izoluju činioce, međutim, za sada još nije poznato koji ih tačno tjelesni mirisi odbijaju. Znoj i smrad ih, definitvno, privlače.

Kožni mikrobi

Na našoj koži žive bakterije koje emitiraju mirise, koji komarce pozivaju na ugriz ili odbijaju. Nije poznato koje bakterije izlučuju supstance koje privlače komarce, međutim, evidentirano je kako su pojedine osobe, koje su imale određene bakterijske alergije, bile odbojne malim krvopijama.

Komentari

komentara