Komarci će vas napadati ako jedete ovu hranu

Hrana koju jedemo može nas učiniti primamljivijim plijenom za komarce, pa ukoliko želite da izbjegnete bliske susrete sa nasrtljivim insektima, izbjegavajte i sljedeće namirnice…

Pivo

Nekoliko čaša hladnog piva vam može popraviti raspoloženje, ali je dovoljna i jedna da postanete lak plijen komaraca. Naučnici nisu mogli da otkriju zbog čega komarce više privlače ljudi koji su popili pivo, ali sigurni su da nema direktne veze sa etanolom. Moguće je da i komarci vole miris i ukus kvalitetnog piva.

Hrana bogata kalijumom

Banane, krompir, šljive, suho grožđe, spanać i avokado sadrže dosta kalijuma koji povećava laktičnu kiselinu koja se izlučuje preko kože. Inače, ova kiselina je jako privlačna komarcima pa ste im tako još ukusnija i privlačnija meta.

Slane grickalice

I veoma slane namirnice povećavaju nivo laktične kiseline, što vas čini ukusnijim komarcima.

Slatkiši

Koliko god da uživate u poslasticama, ove neodoljive namirnice imaju aromu saharina, koja je privlačna većini životinja, uključujući i dosadne komarce.

Alkohol

Alkoholni napici povećavaju temperaturu vašeg tijela, pa ste tako privlačniji komarcima. Komarci naročito “vole” osobe koje piju slatke koktele.

Hrana bogata holesterolom

Verovatno znate da visok nivo holesterola nije dobar za zdravlje, ali i privlači komarce. Zbog toga povedite računa o svom zdravlju i komarci će vas izbegavati. Dva komarca jednim udarcem.

Ukiseljene namirnice

Kiseli krastavčići mogu da budu veoma osvježavajući, ali ukiseljene namirnice sadrže laktičnu kiselinu pa će vas učiniti privlačnijim komarcima.

Mliječni proizvodi

Ljeto nam donosi toliko ukusnih sladoleda, ali najbolje je da izbjegavate one mliječne kako bi komarci izbegavali vas. I ovdje je glavni krivac laktična kiselina kojoj komarci prosto ne mogu da odole.