Koliko puta je sigurno iskoristiti isti brijač?

Brijači za jednokratnu upotrebu predstavljaju brz i jednostavan način uklanjanja malja sa tijela, posebno ako nemate vremena za depilaciju voskom. Ipak, njima treba pažljivo rukovati.

Imajte u vidu da su brijači dizajnirani za kratkotrajnu upotrebu jer brzo postaju tupi, te mogu izazvati posjekotine i brojne infekcije kože.

Preporuka stručnjaka je da brijač zamijenite novim nakon pet do deset puta korištenja.

Problem sa starim brijačima je to što oni mogu postati idealno mjesta za razmnožavanje bakterija, što znači da ako se posječite postoji rizik od nastanka infekcije.

Jedna od najčešćih bakterijskih zaraza je Staphylococcus aureus (zlatni stafilokok) infekcija. Ovo je infekcija kože koja se obično manifestuje kao bolan osip ili grozdić koji nastaje po površini.

Pored toga, ako su brijači ostali mokri ili ako ih ne operete dobro nakon upotrebe, postoje velike šanse da im obezbijedite mikrobe koje mogu izazvati gljivične infekcije.

Dermatolog Whitney Bowe rekao je za “Rafinery29” da ako primijetite da je oštrica počela da rđa, da se urezuje ili trza na koži jasan je znak da je “vrijeme da bacite brijač”.