KOLIKO JE ZDRAVO BOSONOGO ŠETANJE PO ROSI ILI ISPIRANJE LICA I TIJELA KAPIMA ROSE?

rosaRosa se prikuplja još prije izlaska sunca – može se jednostavno staviti maramica na vlažnu travu, nakon čega odmah time treba obrisati tijelo i lice.

Postoje razne vrste rose: jutarnja, večernja i noćna. Noćna rosa nosi hladnoću, jutarnja – toplotu, a večernja – mir. Noćna rosa ima veliku snagu: „Mjesec ju je napunio svojom snagom i svojom svjetlošću ohladio, zato ona bilo koje rane liječi“, govorili su stari narodi u davna vremena.

Kada je rosa osvijetljena jutarnjim suncem, ona je još ljekovitija: hladna rosa umiva i krijepi kožu, cijelo tijelo kao da struja pokreće, zato poslije ovog tretmana osjećamo takvu lakoću da nam se čini kao da ćemo svakog časa poletjeti…

Govoreći naučnim jezikom, noću se trave napune nataloženim kapljicama vode koje sadrže gas života – ugljen-dioksid. Ujutru sunčevi zraci pretvaraju ugljen dioksid u kapljicama u eteričnu snagu. Upravo ta snaga i ulazi kroz kožu u ljudsko tijelo puneći ga energijom i zdravljem.

Jutarnja rosa podmlađuje

Jutarnju rosu najbolje je sakupljati s djeteline, kada se mjesec nalazi u fazi opadanja. Vrijeme prikupljanja je kratko, zato je poželjno da se ne propusti jer traje svega pola sata od momenta kada rosu osvijetle prvi zraci sunca. Kapi rose u tom momentu imaju kosmičku energiju i najjaču moć liječenja.

Jutarnju rosu dobro je primjenjivati za liječenje najrazličitijih oboljenja. Ona odlično podmlađuje kožu, a ako se primjenjuje iznutra, ubrzava metabolizam i pospješuje zaštitne funkcije organizma. Upravo zato rosa predstavlja odlično sredstvo za starije osobe.

Večernja rosa liječi glaukom

Večernja rosa zanimljiva je zbog svog moćnog, umirujućeg dejstva. Nju je najbolje prikupljati s polja kamilice kada je mlad mjese. Kamilica je meka, nježna biljka koja se druži sa svim travama, ni sa kim se ne svađa – tvrde stari ljudi.

Ova rosa primjenjuje se iznutra i koristi se za obloge. Ona odlično pomaže u slučaju epilepsije i dječijih strahova. Takođe, dobra je za očne bolesti, uključujući glaukom.

Noćna rosa zacjeljuje rane

Noćnu rosu najbolje je sakupljati s maslačka, kada se mjesec nalazi u fazi rasta, i to od jedan do tri sada po noći. Takvu rosu iscjelitelji primjenjuju za liječenje jakih upalnih procesa:

– Noćna rosa je hladna, ona odlično zacjeljuje rane, ublažava upale svih vrsta. Ako napravimo oblogu od noćne rose, opekotine i rane brzo će zarasti i neće ostati ožiljak – govorili su mudri i iskusni ljudi.

Kažu da unutrašnja upotreba noćne rose zaustavlja rast tumora u slučaju onkoloških oboljenja, a vidari potvrđuju  da rak ne voli mnogo noćnu rosu.

– On se povlači ako od noćne rose napravite oblog i pijete je malo. Tumor prestaje da raste, potom ide ka opadanju i bol nestaje – tvrde svjedoci.

Za unutrašnju  upotrebu rosa se koristi ujutru, na prazan stomak, po jednu do dvije kašike, preko dana, prije i poslije jela, a takođe uveče – prije spavanja. Mokre obloge privijaju se na kožu na pogođena mjesta. Na taj jednostavni način pobjeđuje se bolest ili se zaustavlja njen razvoj.

VAŽNO JE ZNATI O ROSI I OVO:

Rosu ne treba sakupljati i čuvati u staklenim i metalnim posudama – za to se koriste samo drvene posude!

Ne sakupljajte rosu na poljima koja su prskana hemikalijama, niti na onim blizu auto-puteva.

Rosa može da se čuva do nedjelju dana, ali samo u drvenoj ambalaži na tamnom i prohladnom mjestu.

Travari često koriste rosu sa sredinom hljeba. Od rose se prave biljne infuzije, ali ne odvarak – jer rosa ne voli vatru.

Masaža glave rosom čini rosu gušćom i bujnijom, pospješuje rast i čak omogućava da se obnovi vlasište na ćelavim dijelovima. Za to treba navlažiti glavu rosom i masirati je prstima dok se ne zagrije. Ponovo navlažiti, staviti peškir na glavu i ostaviti 30 minuta, zatim isprati ekstraktom od kamilice i osušiti.

Svakodnevno ispiranje očiju rosom i oblogama od rose ujutru i prije spavanja (držati 10-15 minuta) poboljšava vid, liječi kataraktru i mrenu. Kura liječenja je 12-15 dana.

U slučaju nervnih poremećaja treba, prije spavanja, čvrsto zavezati glavu peškirom namoćenim u rosi. Ujutru tkaninom koja je navlažena rosom obrišite cijelo tijelo i u toku dana tri do pet puta popijte rosu, po dvije do četiri kašike.

Kažu da su se naši preci u ljetnjim noćima goli valjali po rosi i da su zato bili zdravi.

(aura.ba)