Koliko jaja je sigurno jesti sedmično? Dva dnevno je ok ali…

Mnogi nutricionisti za jaja kažu kako su “super namirnica” koja nas opskrbljuje svim potrebnim nutrijentima. Međutim, koliko jaja je sigurno jesti svake sedmice, s obzirom na količinu masnoće koju sadrže?
Nutricionistica Keri Gans, autorica knjige “The Small Change Diet”, je mišljenja kako su dva jaja dnevno sasvim pristojna količina.

Budući da je svačiji organizam drugačiji, kao i naše prehrambene navike, tako je potrebno uzeti u obzir i ostatak prehrane i vidjeti odakle dolazi ostatak zasićenih masnoća koje konzumiramo.

“Sasvim je u redu jesti dva jajeta dnevno, no ukoliko ih jedete sa mnogo maslaca ili sira, onda svakako obratite pažnju na to koliko kalorija i masnoća unosite u svoj organizam”, kaže ova nutricionistica.

Ona napominje kako je jaje cjelovita namirnica i potrebno ga je konzumirati kao takvo, a ne odvajati bjelanjak i žumanjak.

“Postoje određeni nutrijenti u žumancetu koje nećete dobiti iz jajeta ukoliko pojedete samo bjelanjak. Svi vitamini topljivi u mastima se nalaze u žumancetu tako da, ukoliko ga izbacite, sa njim izbacujete masnoću, ali i sve ostale važne nutritivne materije”, pojašnjava Gans.

Jedno veliko kokošije jaje ima u prosjeku 80 kalorija, pet grama masti, šest grama proteina i zanemarivu količinu ugljikohidrata, zbog čega su idealna namirnica za one koji svoju prehranu žele temeljiti na niskom unosu ugljikohdrata i pojačanom unosu masnoća i proteina, kao što je npr. ketogena dijeta.