KOLIKO JABUKOVOG SIRĆETA TREBA PITI ZA ODREĐENE TEGOBE: Protiv šećera, za mršavljnje, kod policističnih jajnika

Jabukovo sirće dugo se već koristi za pripremu obroka, kao i kao lijek iz prirode, i to u razne svrhe. Poznato je da ono ubrzava mršavljenje, olakšava varenje, smanjuje rizik za razvoj kancera i srčanih oboljenja, kao i da je vrlo korisno za dijabetičare. Ipak, nije ista količina jabukovog sirćeta jednako efikasna u različitim slučajevima.

Za kontrolu glukoze u krvi

Jabukovo sirće često se pominje kao odlično sredstvo za prirodnu stabilizaciju nivoa šećera u krvi, naročito kod ljudi kojima je dijagnostikovana insulinska rezistencija. Kada se uzima prije obroka s dosta ugljenih hidrata i vlakana, sirće usporava pražnjenje stomaka i sprječava nagli skok šećera, a poboljšava i osjetljivost ćelija na inzulin.

Da sve bude još bolje, dovoljna je mala količina za ovakav efekat – četiri kašičice jabukovog sirćeta (oko 20 mililitara) prije jela dovoljno je da nivo šećera nakon obroka ne skoči značajno. Trebalo bi da se pomiješa s malo vode i konzumira neposredno prije unošenja hrane.

Za sindrom policističnih jajnika
Ovo stanje smatra se vrlo čestim u svijetu: vjeruje se da jedna od 15 žena u svijetu ima sindrom policističnih jajnika! Neki od simptoma su: neredovne menstruacije ili njihov potpuni izostanak, pojačana maljavost, sterilitet, gojaznost, pojava akni i masna koža, prorjeđivanje kose u prednjem dijelu glave i opadanje kose. Pored toga što je obavezno javiti se ljekaru zbog ovih simptoma, obavezno s njim razgovarajte o tome koje će promjene u ishrani pomoći da se oni ublaže.

Kako je pokazalo jedno tromjesečno istraživanje naučnika Medicinskog univerziteta Šiga u Japanu, žene koje piju jednu supenu kašiku jabukovog sirćeta (oko 15 mililitara) sa 100 mililitara vode odmah poslije večere imaju bolji nivo hormona i redovnije menstrualne cikluse.

Za mršavljenje
Naučno je dokazano da je jabukovo sirće efikasan saveznik prilikom gubljenja kilograma, jer produžava osjećaj sitosti. Jedna studija japanskog Centralnog istraživačkog instituta pokazala je da konzumiranje jedne do dvije supene kašike (15 ili 30 mililitara dnevno) tokom tri mjeseca pomaže “skidanju” 1,2 do 1,7 kilograma. Štaviše, ljudi koji su pili dvije kašike dnevno imali su dvostruko bolje rezultate od učesnika istraživanja koji nisu pili jabukovo sirće!

Za bolje varenje
Mnogi piju jabukovo sirće prije obroka bogatih proteinima kako bi olakšali varenje, a stručnjaci objašnjavaju da ono povećava kiselost stomaka, što pomaže tijelu da proizvede više pepsina, enzima koji razlaže proteine.

Prema pisanju medicinskog portala Healthline, osobe koje piju jabukovo sirće kako bi poboljšali kvalitet varenja konzumiraju jednu do dvije supene kašike (15 ili 30 mililitara) sa čašom vode prije jela, ali još uvijek su neophodna temeljna istraživanja kako bi se ova doza potvrdila kao validna.