Koliko energetskih napitaka smijete popiti u toku jednog dana

Energetska pića su funkcionalni bezalkoholni napici i dobar izbor za one koji uče, voze, rade ili zbog bilo kojeg drugog razloga trebaju ostati budni i dobiti dodatnu energiju kako bi dali najbolje od sebe.

Shodno tome ključni benefiti od konzumacije energetskih pića su dodatna energija, koju obezbijedi šećer u energetskom piću.

Naime, samo šećer može dati stvarnu energiju, a napici bez šećera su ujedno i napici koji ne daju energiju organizmu. Takva pića se nikada ne mogu nazvati energetskim pićima. Jedno kvalitetno energetsko piće ima 43-48 kcal.

Drugi benefit je budnost, koju je najlakše postići uz pomoć kofeina. Sadržaj kofeina u jednom energetskom piću visoke kvalitete iznosi 32 mg/100 ml.

Naučno istraživanje koje je sprovela Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) na 66.531 osoba imalo je cilj da donese naučno mišljenje vezano za sigurnost kofeina i moguće interakcije između kofeine i drugih uobičajenih sastojaka.

Prema naučnom mišljenju iz 2015. uobičajena konzumacija kofeina do 400 mg dnevno, što je jednako sadržaju kofeina u pet konzervi energetskog pića (5x250ml), ne predstavlja nikakav problem za zdrave odrasle osobe.

Pomenuto istraživanje pokazalo je da pojedinačna doza kofeina do 200 mg nema loše posljedice na zdravlje. Ista količina ne daje nikave promjene u krvnom pritisku, u krvotoku srčanog mišića, temperaturi tijela ili ravnoteži vode. Takođe, ne usporava učinak tokom sportskih aktivnosti.

Naučno istraživanje iz 2015. godine nije ustanovilo štetnu interakciju alkohola i kofeina, a ni drugih sastojaka iz energetskih pića (taurin, glukuronolakton itd).