KOLIKO DUGO NAS “DRŽE” EMOCIJE: Sreća traje 35 sati, a tuga je tri puta duža!

Naučnici sa belgijskog Univerziteta Leuven otkrili su da preboljevanje raskida ljubavne veze, smrt člana porodice ili generalni osjećaj tuge u nama izaziva najintenzivnije emocije koje traju oko 240 puta duže nego druga osjećanja kao što su – sram, ponos, ljubomora ili sreća.

Tuga je obično uzrokovana nekim događajem koji na nama ostavlja veliki trag i sa sobom donosi i ostale negativne emocije poput ljutnje, razočarenje ili stresa, i upravo je to razlog zašto je ljudima potrebno puno više vremena da razmisle o tome šta se dogodilo i da se suoče sa tim, kako bi na kraju napokon uspjeli da prebrode emotivnu krizu.

Kako bi dobili tačne rezultate i testirali dužinu trajanja emocija, stručnjaci Filip Verdujn i Saskia Lavrijsen sa Univerziteta Leuven u Belgiji, tražili su od 233 studenta da se prisjete svojih nedavnih emotivnih epizoda i da zabilježe njihovo trajanje.

Također, studenti su odgovarali na pitanja vezana za načine koje su koristili kako bi se suočili sa tim emotivnim stanjima.

Od čak 27 emocija, pokazalo se da tuga traje najduže – oko 120 sati, odmah iza je mržnja koja u prosjeku traje čak 60 sati, zatim osjećaj sreće koji se u nama zadržava oko 35 sati.

– Osjećaj tuge na ljude intenzivno djeluje 120 sati, a nakon toga taj osjećaj počinje da slabi. S druge strane, osjećaje poput gađenja ili sramote prevaziđemo nakon samo 30 minuta. – tvrdi Filip Verdujn.

Dosada također spada u emocije kratkog trajanja, a prof. Verdujn i Lavrijsen objašnjavaju da iako nam se ponekad čini da vrijeme prolazi sporije kada nam je dosadno, sam osjećaj dosade ne traje tako dugo.

KOLIKO TRAJU ZADOVOLJSTVO, OČAJ, NADA…

Njihovo istraživanje je prvo ove vrste koje je pružilo dokaze zbog čega neke emocije traju duže od ostalih.

Također su otkrili da su one emocije koje su kraćeg trajanja, uglavnom povezane sa nekim životnim događajem koji nema pretjeran značaj za naš život. S druge strane, emocije koje nas ne napuštaju duže vrijeme su obično one koje su uzrokovane nekim značajnim događajem i  koji ima veliki utjecaj na naš život.

– Neke od ovih implikacija mogu postati jasne tek nakon određenog vremena, što samo dovodi do toga da se određeno emotivno stanje održi i ojača. Osoba ima tendenciju da konstantno promišlja određene događaje i na taj način održava takvo emotivno stanje. Upravo iz tih razloga, osjećaj traje sve dok osoba ne izađe iz tog začaranog kruga, a najduže traju osjećanja koja su povezana sa visokom nivoom ponovnog preživljavanja.  – kažu istraživači.

Zanimljivim su se pokazali i rezultati nekoliko potpuno suprotnih emotivnih stanja. Naime, osjećaji razočarenja, očaja, ali i zadovoljstva i nade traju jednako – oko 24 sata!

TRAJANJE EMOCIJA

Ljubomora: 15 sati

Olakšanje: 8 sati

Entuzijazam: 6 sati

Divljenje i zahvalnost: 5 sati

Opuštanje: 4,3 sata

Krivica: 3,5 sata

Stres: 3 sata

Ponos: 2,6 sati

Dirnutost: 2,5 sati

Ljutnja, dosada, iznenađenje: 2 sata

Nervoza, saosjećanje: 1,3 sati

Poniženje: 0,8 sati

Strah: 0,7 sati

Stid, gađenje: 0,5 sati

(aura.ba/arhiv magazina Aura)