Koliko dugo čovjek može izdržati bez spavanja?

Mislite da premalo spavate? Teoretski, tijelo može određeni period izdržati bez spavanja. Svjetski rekord je 11 dana i 25 minuta. Ali to ne znači da je to korisno.

Štoviše, nedostatak sna je ozbiljan problem. Čak i ako netko uspije ostati budan danima, to nije sjajno za njegovo mentalno, ali ni fizičko zdravlje. Na primjer, 1959. godine radijski voditelj Peter Tripp odlučio je emitirati svoju emisiju 201 sat kako bi prikupio novac za jednu dobrotvornu zakladu. Do trećeg dana počeo je psovati ljude oko sebe i halucinirati. Iako se oporavio po završetku eksperimenta, članovi njegove obitelji rekli su da više nikad nije bio isti.

Internetom kolaju razne priče o ljudima koji tvrde da uopće ne spavaju ili spavaju samo sat do dva u noći. Savjetnik za spavanje dr. W. Christopher Winter kaže da to nije istina, prenosi Index.hr.
“Mnogi misle da ne spavaju, ali istina je da spavaju ne znajući da to čine”, izjavio je za Men’s Health.

Doktor Winter kaže da je fizički nemoguće danima ostati budan jer će vas mozak u biti prisiliti da zaspite.

“Moj rekord je bio 48 sati i definitivno nije zabavno”, kaže dr. Winter.

Koliko je zapravo moguće izdržati bez sna, zapravo je vrlo teško reći. I Guinnessova knjiga rekorda prestala je dokumentirati takve pokušaje nastojeći spriječiti ljude da naštete svom zdravlju.

Ono što je sigurno jest da odrasloj osobi u noći treba sedam do devet sati sna, a ako imate problema s nesanicom, iskušajte neke metode i tehnike koje bi vam mogle pomoći da lakše utonete u san

error: Content is protected !!