Koliko često treba da peremo pidžamu?

Ukoliko istu pidžamu nosite previše dugo možete ugroziti svoje zdravlje i izazvati niz dermatoloških problema. Upravo zbog toga stručnjaci su rešili da otkriju koliko dana je zaista preporučivo da je nosimo.

Dosadašnje statistike pokazuju da prosječna dužina vremena tokom kojeg žene nose pidžamu je 17 dana, dok je muškarci peru nakon 13 dana korišćenja.

Od 2.500 žena koje su učestovale u istraživanju, skoro polovina dama je kazala da je glavni razlog što ne menjaju pidžamu dovoljno često činjenica da često zaborave koliko večeri su je nosile. Sa druge strane, većina muškaraca je navela da je ne peru svake sedmice jer “nose ono što im se prvo nađe pri ruci”.

Pa, da li bi trebalo češće da je peremo?

S obzirom na to da se tokom noći znojimo i tako uklanjamo mrtve ćelije kože, pidžama postaje idealno stanište za razmnožavanje bakterija i skupljanje vaginalnih tečnosti, urina i drugih tjelesnih izlučevina.

“Odgovor na pitanje koliko često bi trebalo da je perete zavisi od brojnih faktora i do stepena vaše lične higijene. Tehnički, unutrašnji dio pidžame je u dodiru sa kožom te ga možete posmatrati isto kao donji veš. Međutim, ako se tuširate ili kupate prije nego što legnete u krevet, vaša pižama neće biti tako prljava tako da je možete prati na nekoliko dana. U slučaju da ste bolesni, imate groznicu ili grip, pidžamu bi trebalo da perete svakog dana. Isto važi ako boravite u pidžami preko cijelog dana, noseći je u kući umjesto garderobe”, kazala je higijeničar Lisa Akerli za britanski “Metro”.