Kolika su zlopamtila i temperamenti? Ovan pobjesni u sekundi, Blizanci uvrede ne zaboravljaju, Jarac trpi, ali kad poludi…

Poznato je da na temperament svakog horoskopskog znaka najviše utiče planeta Mars. Dok Rak zadržava ljutnju, Djevica je najsmirenija, a najglasnije se ljute Ovan i Lav.


OVAN IMA KRATAK FITILJ
Ništa ne uzrujava pripadnike ovog znaka kao manjak odanosti i nepoštovanje reda, a u stanju su da se razbjesne i zbog najmanje sitnice, jer svaku uvredu doživljavaju kao napad na ego. Kako su Ovnovi izuzetno temperamentni, u napadu bijesa ne biraju sredstva kojima će dotući protivnika. Ali ako druga strana ostane mirna, Ovnovi će se brzo ohladiti. Takođe, velika je vjerovatnost da će se prvi izviniti, što olakšava izglađivanje situacije.

NE IZAZIVAJTE BIKA
Strpljivi, mirni i promišljeni pripadnici ovog znaka imaju najizdržljivije živce od svih znakova zodijaka.
Ipak, ako stalno izazivate njihovo strpljenje, čuvajte se, jer ćete čuti sve što vam zamjera od prvog trenutka otkako vas zna.
Negativna strana ovog znaka je to što oni nikada ne prestaju da teže za pravdom, pa će godinama čekati da bi se osvetili onom ko im je nanio nepravdu.

UVREDE BLIZANACA SE DUGO PAMTE
Veseli i hiperaktivni, Blizanci u raspravama nastupaju diplomatski i imaju zavidnu vještinu primirivanja situacije. Ipak, ako ih razbjesnite, posegnuće za niskim udarcima, riječima koje pogađaju protivnika tamo gdje je najslabiji. Tada će i vikati, pa neće slušati argumente druge strane. Prednost ovog znaka je što se brzo odljuti i bude spreman da pređe preko svađe bez zamjeranja.

RAKOVI BIJES DRŽE U SEBI
Pripadnici ovog znaka su brižni, dragi i dobroćudni, pa ne vole neugodne scene koje se svim silama trude izbjeći. Tolerantni su i rijetko ih je moguće do te mjere isprovocirati da izgube živce. Velika je vjerovatnoća da će Rakovi okrenuti leđa i samo otići usred svađe, ali to ne znači da nisu temperamentni, već imaju odličnu samokontrolu. Zbog toga su skloni skupljanju bijesa i frustracija u sebi.

LAV VIČE, ALI NE VRIJEĐA
Iako su pripadnici ovog znaka temperamentni, nisu ni približno eksplozivni kao Ovnovi. Razdražljivi su, a ako se uvrijede postaju hladni i proračunati. U ljutnji se postavljaju kritički prema drugoj strani, ali će popustiti ako uvide da su pogriješili. Kako su poprilično egoistični, ponekad će pravdu istjerivati glasnom vikom. Iako su skloni dranju, nikada ne vrijeđaju.

DJEVICA I SITNE PROVOKACIJE
Iako je većina pripadnika ovog znaka smirena i kontroliše svoje emocije, postoje oni koje ljutnja, iako ih rijetko obuzme, tjera da razbijaju stvari i prave neugodne scene. Svi pripadnici ovog znaka mrze da gube u raspravama, pa će se svim silama truditi da sebe predstave kao moralne pobjednike. Nisu skloni svađama u javnosti, jer im je vrlo bitno da ih drugi vide kao kulturne, što dokazuje koliko mogu da se kontrolišu i čekaju pravo vrijeme za napad. Svađu obično započinju sitnim provokacijama, ali to nikada neće priznati.

VAGA SE SATIMA DURI
Pripadnici ovog znaka će samo rijetkima pokazati svoje pravo lice u svađi i samo će prema bliskim ljudima pokazati kako izgleda njihov bijes, dok će ostali vidjeti smirenog sugovornika. Vage mnogo toga može da uvrijedi i zbog toga su u stanju da se satima dure. U najvećim trenucima bijesa odlaze iz rasprave i spuštaju telefonsku slušalicu, pa očekuju da se iskupite velikim gestama.

ŠKORPIJA VOLI SVAĐU
Pomalo arogantni i manipulativni, Škorpije više pokazuju da su temperamentni nego što ih svađe zaista izbacuju iz takta. Kasnije sebi zamjeraju što su drugima pokazali svoju slabost, a najčešće započinju svađu ako osjećaju da nisu bili prioritet bližnjima. Nekad se svađaju i reda radi, kako bi pokazali drugoj strani gdje su granice ponašanja koje su spremni da tolerišu.

STRIJELAC NE POŠTUJE TUĐA OSJEĆANJA
U svađama su pripadnici ovog znaka poprilično iracionalni i nemaju poštovanja prema tuđim osjećajima. Drugu stranu najčešće napadaju bez plana, a iz faze vikanja lako prelaze u fazu plača. Ipak, jednom izneseni stav ne mijenjaju, a potrebno im je puno uvjeravanja da oproste tuđe uvrede. Za njih je najbolje da ne ulaze u rasprave odmah, već da važnije odluke prespavaju.

JARCA NE DIRAJTE, ZNA DA “EKSPLODIRA”
Praktični i disciplinirani, Jarčevi su osjetljivi na tuđe potrebe i osjećanja, a u raspravama se obično trude da sagledaju stvarni uzrok neslaganja. Kako su ispod hladnokrvnosti vrlo emotivni, ukoliko osjete da su njihove dobre namjere dovedene u pitanje neće moći da kontrolišu svoje emocije. Trude se da se ne razbjesne iako imaju potrebu da sve bude po njihovom. Nakon teške svađe, mogu danima da ćute dok se ne smire.

VODOLIJA SE LAKO LJUTI, A BRZO OPRAŠTA
Pripadnici ovog znaka najčešće gube živce ako se susretnu s ograničenjima ili im se prebaci da su iznevjerili očekivanja. Uopšte nisu samokritični, tako da o svojoj eventualnoj krivici mogu razmišljati tek danima nakon sukoba.
Najvažnije im je da naglase kako niko njima ne može da upravlja, ali to najčešće nije istina jer su robovi svoje nervoze. Ipak, brzo zaboravljaju i spremni su da pređu preko svađa, pa čak i uvreda, ako je druga strana spremna na to isto.

RIBA SVE DOŽIVLJAVA LIČNO
Pripadnici ovog znaka obično su preosjetljivi, a kako ne vole da njihova osjećanja budu povrijeđena, trude se da to ne rade ni drugima. Ipak, ukoliko izgube živce, prirediće pomalo teatralne scene i tražiće samoću.
Nakon što se ohlade, a to je brzo, imaju snažnu potrebu da odmah izglade situaciju. Čak će i sami tražiti da im druga strana oprosti, pa i kada objektivno nisu krivi. Ali, kako tuđe komentare često doživljavaju kao vlastitu kritiku, to im je način da izbalansiraju odnos.