Kolika ste svađalica? Da li ste zlopamtilo? Riješite ovaj test i sve će vam biti jasno!

Odnosi u porodici nisu uvijek idealni niti su jednostavni. Ponekad i najmanja sitnica može da prouzrokuje veliku svađu. Naučite kako da se nosite sa neprijatnim situacijama i kako da reagujete na pravi način da bi svakodnevica svima bila ljepša.

Na svako pitanje brojevima od 1 do 5 odredite u kojoj se mjeri svaka tvrdnja odnosi na vas (broj 1 znači da se s tvrdnjom uopšte ne slažete, a 5 da je potpuno prihvatate). Da li ste zlopamtilo, otkrijte u ovom testu. Četiri su pitanja, a u svakom pitanju tri predložene tvrdnje, obilježene slovima S, V, C (dakle nisu A.B,C, ali neka vas to ne buni)

PITANJE 1

S Razlike u mišljenjima još su izraženije ako o njima razgovaram sa porodicom.
V Članovi moje porodice vrlo lako mogu da me povrijede.
C Kad se dogode nesuglasice u porodici, jedni prema drugima odnosimo se s poštovanjem.

PITANJE 2

S Radi mira u kući, prihvatim ono što mi kažu ukućani.
V Tokom porodičnih svađa najvažnije mi je da drugi prihvate moje mišljenje i da moja bude posljednja.
C Za vrijeme porodičnih svađa potpuno sam miran/a i staložen/a.

PITANJE 3
S U stanju sam da riješim porodične nesuglasice ili ih ignorišem.
V Ne prihvatam kritike koje mi upućuju ukućani.
C Svaku svađu u porodici uspijemo da riješimo razgovorom.

PITANJE 4
S Izbjegavam da razgovaram o osjetljivim temama s porodicom.
V Nakon porodične svađe još dugo osjećam ljutnju i jad.
C Nije mi problem da se izvinim članovima porodice.

Rješenje:
Saberite zaokružene bodove i to odvojeno za tvrdnje označene slovima S, V i C. Ono slovo koje vam je donijelo najviše bodova opisuje vaš karakter. Pročitajte tekst uz svoje slovo i potrudite se da izgradite bolje odnose u porodici.

Najviše bodova za S-pitanja:

Ili rješavate sukob u porodici ili ga ignorišete. Zatvarate oči pred razlikama u mišljenjima i pravite se da ih ne primjećujete. Ponekad je to zaista dobro, jer smatrate da ne treba od muhe da pravite slona. Opasnost je u tome što ono važno ostaje neizgovoreno, a javlja se i određena doza napetosti u odnosima sa članovima porodice.
Savjet: Budite iskreni u odnosima sa najbližima. Što duže ostanete prijateljski raspoloženi i puni poštovanja prema njima, razlike u mišljenjima neće prerastati u žestoku svađu.

Najviše bodova za V-pitanja:

Skloni ste pretjeranim reakcijama i lako se naljutite te se stalno osjećate napadnuto i povrijeđeno. Mnogo se toga dogodilo u prošlosti, što do danas niste uspjeli da riješite.

Savjet: Nemojte toliko uzimati k srcu kritike koje vam upute članovi porodice. Oni vam žele najbolje. Ako im budete opraštali, osjećaćete se mnogo bolje, bićete bezbrižniji i živjećete u harmoniji. Međutim, pomirite se s njima radi sebe, a ne zato što su to oni zaslužili. Već sama želja da im oprostite stvoriće u vama dobar osjećaj i biće vam mnogo prijatnije.

Najviše bodova za C-pitanja:

Obično ste vrlo konstruktivni u porodičnim nesporazumima. Znate da ne morate baš uvijek da budete u pravu, pa ste vrlo fleksibilni. Mudro! Članovi porodice tada nemaju toliki osjećaj da moraju da se brane i spremniji su na kompromise. Ako i ostali budu podjednako konstruktivni u razmiricama poput vas, velike su šanse da se stvore harmonični porodični odnosi.

Savjet: Teško je povjerovati da baš svi u porodici imaju pomirljiv karakter poput vas. Pazite da ne upadnete u zamku pretjerane popustljivosti!