Kolika je idealna razlika u godinama za bračnu i ljubavnu harmoniju?

Parovi među kojima je velika razlika u godinama imaju (mada ne nužno) različite poglede na svijet, različite ciljeve i stavove… Kako su brakove sačuvale Brena, Zorica, Jelena…. a starije su od svojih muževa?

 Mnogi smatraju da razlika u godinama između partnera nije važna. Mnogi će vam kazati, a pčosebno psiholozi da ljubav ne zna za granice, jer svako ima autentičnu definiciju ljubavi i svoje predstave o tome šta je ljubav. N ajvažnije je da se partneri međusobno dopunjuju i omogućavaju jedno drugom da budu dugoročno sretni u partnerskim odnosima.

“Srce želi ono što želi”, “godine su samo broj” su uobičajene fraze kojima se govori u razlici u godinama. Znate li da je Melanija je od aktuelnog američkog predsjednika Donalda Trampa mlađa 24 godine. Kažu da su presretni i da svake večeri vode ljubav!?

A nedavno izabrani francuski predsjednik Emanuel Makron (39) je od svoje supruge Brižit Tronjo mlađi 25 godina. O njima dvoma su zbog razlike od 25 godina pisali svjetski mediji, a Makron je rekao da mu nije jasno čemu tolika opsesija razlikom u godinama.

“Da sam 20 godina stariji od supruge, niko ni na sekund ne bi pomislio da ne bi trebalo da budemo zajedno. Ali, pošto je ona 20 godina starija od mene, mnogi smatraju da je naša veza nemoguća”, rekao je Makron koji je sa Brižit u braku već deset godina.

I na balkanskim prostorima dosta je sretnih bračnih zajednica u kojima su velike razlike u godinama. Malo je poznato da je Milena Dravić znatno starija od svoga supruga Dragana Nikolića, a proveli su čitav život zajedno. Od oba svoja životna saputnika Jelena Karleuša je starija i do sedam godina. Zorica Brunclik je od Miroljuba Aranđelovića kem,iša starija zvanično četiri (krije rodni list), a nezvanično 14 godina. Lepa Brena je od Bobe Živojinovića starija tri godine.

Ipak, na svaki pomen velike razlike u godinama između partnera  mnogi se začude ili „podignu obrve“. Pitaju se kako te veze opstaju i kako ne završe suzama i bolnim rastancima.

Na pitanje – koji parovi imaju veću šansu da potraju, oni u kojima je mladost na njenoj ili na njegovoj strani, stručnjaci odgovaraju da će potrajati one veze u kojima partneri nisu opterećeni razlikom u godinama i oni kojima razlika u godinama nije najvažniji motiv za zajedništvo.

Sudeći prema studiji sprovedenoj na “Ermori” univerzitetu u Atlanti, što je veća razlika u godinama među partnerima, to je veća šansa da će raskinuti. Analizirajući 3.000 parova, naučnici su utvrdili da parovi među kojima je razlika do pet godina imaju 18 odsto više šanse za raskid, u odnosu na partnere istih godina. Taj broj je porastao do 39 odsto za parove gdje je razlika do deset godina, a do čak 95 odsto kod onih gdje je razlika 20

Stručnjaci kažu da je najbolje kada je razlika među partnerima jednu godinu jer su tada najmanje šanse za raskid – samo tri odsto.

Naravno da to nije jedini faktor koji utiče na uspjeh veze, ali moguće je da ima uticaj – prije svega jer parovi među kojima je velika razlika u godinama imaju (mada ne nužno) različite poglede na svijet, različite ciljeve i stavove…