Koksaki: bolest prljavih ruku opasna za srce

Infekcija koksaki virusom uglavnom se ispoljava nakon nepreležane ”bezazlene” prehlade i manifestuje se slično prehladi i gripu. Ponekad prolazi bez ikakvih simptoma i zato se često naziva ”bolest sa 10 lica”. Najčešće pogađa djecu i tinejdžere i u većini slučajeva prolazi bez posljedica, a jak imunološki sistem ključan je za odbranu od ovog oboljenja

Umor, malaksalost, gubitak apetita, groznica, bol u grlu, plikovi u ustima, na šakama i stopalima, trnjenje lijeve ruke… Ovo su pouzdani znaci infekcije koksaki virusom, bolesti prljavih ruku, koja se rijetko javlja, ali je vrlo opasna jer može napasti srčani mišić i izazvati njegovo trajno oštećenje. Zato je veoma važno prepoznati je na vrijeme i što prije potražiti medicinsku pomoć.

A i B tip

Infekcija koksaki virusom A tipa naziva se i bolešću šaka, stopala i usta, mada može izazvati i konjunktivitis. S druge strane, tip B najčešće uzrokuje plućne tegobe, groznicu, bol u stomaku i glavobolju, a oba ova virusa ponekad dovode do meningitisa, miokarditisa i perikarditisa.

Uslijed oštećenja ćelija, srčani mišić više nije u stanju da se kontrahuje, pa srce više ne šalje dovoljnu količinu krvi u organizam. U obrani od virusa, stvaraju se antitijela koja se s njim bore, što ponekad aktivira autoimune procese (tijelo počinje da napada vlastite ćelije). Koksaki virus može trajno da ošteti srčani mišić, pa samim tim ugrozi i cjelokupno zdravlje i budućnost pacijenta.

Simptomi

Infekcija koksaki virusom uglavnom se ispoljava nakon nepreležane ”bezazlene” prehlade i manifestuje se slično prehladi i gripu. Ponekad prolazi bez ikakvih simptoma i zato se često naziva ”bolest s 10 lica”. Najčešće pogađa djecu i tinejdžere i u većini slučajeva prolazi bez posljedica, a jak imunološki sistem ključan je za obranu od ovog oboljenja.

U početnoj fazi javljaju se slabost, pospanost, nelagodnost i mršavljenje, ponekad praćeni proljevom i gušoboljom. Tegobe koje slijede jesu povišena temperatura, glavobolja, povraćanje i bol u stomaku, nakon čega nastupa takozvana meningealna faza čiji su najvažniji znaci glavobolja i povraćanje (kod odojčadi napetost fontanela), obrambeni refleks koji ukazuje na povećan tonus vratnih i leđnih mišića, preosjetljivost na svjetlost i zvuke, te neurovegetativni poremećaji – bradikardija (usporen rad srca), opstipacija (zatvor) i poremećaj svijesti. Nakon tri do pet dana svi simptomi nestaju i bolesnik se brzo oporavlja.

Kako prepoznati oštećenje srca?

Simptomi koji ukazuju na to da je koksaki virus napao srce jesu zamor, ubrzan srčani rad, preskakanje srca, gušenje i oticanje nogu. Kako bolest napreduje, zamor je sve veći, tako da oboljeli mora da zastane i da se odmori čak i kada napravi samo nekoliko koraka. U teškim slučajevima dolazi do infarkta ili naglog popuštanja srca sa smrtnim ishodom.

Dijagnoza i liječenje

Prisustvo koksaki virusa nije moguće otkriti standardnim biokemijskim analizama, pa se u slučaju sumnje na infekciju rade specifični testovi, u specijaliziranim ustanovama. Lijek za ovu bolest ne postoji, a terapija se sastoji od liječenja aritmije, srčane slabosti, i eventualno, autoimunih procesa. Neophodno je mirovanje i jačanje imuniteta, što će pomoći da se organizam sam izbori s izazivačem bolesti.

Savjeti za jačanje imuniteta

Poboljšajte varenje

Osim što izaziva čitav niz tegoba, loše varenje negativno utiče i na imunološki sistem. Zato je pravilna ishrana od velike važnosti, ali se mora voditi računa o tome da se namirnice dobro kombinuju kako bi se osigurala optimalna apsorpcija hranjivih materija. To podrazumijeva razdvajanje proteina i ugljenih hidrata, konzumiranje voća samo na prazan stomak, uzimanje vode pola sata prije jela i minimum tri sata nakon obroka.

Izbjegavajte industrijsku hranu i pića

Grickalice, slatkiše, supe iz kesice, proizvode od bijelog brašna, rafinirana ulja i upotrebu soli svesti na minimum… Započnite dan kašičicom meda, cijeđenim sokom od limuna, grejpfruta i narandže, te porcijom sezonskog voća. Ostavite cigarete i smanjite unos alkohola.

Redovno uzimajte propolis kapi. Tri puta dnevno po 30 kapi u malo vode. Koristite kapi od ehinaceje. Uz svaki osnovni obrok jedite veliku porciju svježe sezonske salate. Također jedite svjež bijeli luk koji, osim što jača imunitet, suzbija virusne infekcije i koristan je za zdravlje srca, prenosi Vijesti.