Kokosovo ulje pomaže kod bubuljica, ali samo ako ga koristite na ovaj način

Prednosti

Stručnjaci tvrde da se u sastavu kokosovog ulja nalazi laurinska kiselina, koja štetno utiče na mnoge bakterije pa i na one koje izazivaju akne. Takođe je i duboko hidratantno, što je presudno za liječenje akni. Iako zvuči pomalo kontradiktorno, jer živimo u ubjeđenju da masnu kožu treba isušivati i na taj način se boriti protiv bubuljica, bitno je održavati integritet kožne barijere, koji je od presudnog značaja za liječenje akni i otklanjanje ožiljaka. Kožu podložnu aknama bitno je hidrirati i hraniti, a naročito joj je takva njega potrebna ako je suhog tipa. Svakako kokosovo ulje u sebi ima sastojke koji čiste našu kožu, hidriraju je i oporavljaju od akni.

Nedostaci

Pa ipak, samo zato što čisti i hidrira kožu lica i bori se protiv nekih bakterija koje izazivaju akne, ne znači da je kokosovo ulje idealno sredstvo za liječenje akni. Veliki uzročnik akni često su zapušene i upaljene pore, a kako je kokosovo ulje vrlo teško može dovesti do njihovog začepljenja i stvoriti vam još veći problem.

Presuda

Zbog potencijalno mikrobioloških, hidrirajućih i umirujućih osobina kokosovog ulja, naši stručnjaci kažu da bi kokosovo ulje moglo raditi na iscjeljenju kože podložne aknama, ali pod jednim ulovom, da se ono koristi kao sredstvo za uklanjanje šminke i čišćenje lica. Zato što ulje veže sebum i druge nečistoće, izvlačeći otpad od pore dok hranu kožu.

Nakon što ga isperete, važno je ukloniti sve tragove ulja sa drugim sredstvom za čišćenje. Pošto je kokosovo ulje tako komedogeno, ne želite da ostavite bilo kakav ostatak na koži. Ovaj metod dvostrukog čišćenja omogućava vam da uživate u blagim prednostima kokosovog ulja – bez rizika od velikog začepljenja pora.

Najbolje je da koristite nerafinisano kokosovo ulje. Ima odličnu ravnotežu prirodnih masnih kiselina, koje mogu biti efikasne kao hidratacija za zdravu kožu. Pored toga, u nerafinisanom ulju nema vještačkih mirisa koji dodatno mogu uticati na iritaciju vaše kože, pa je ono svakako najbolji izbor za vas.