Kokos je pravi dar od Boga: Sprječava prerano starenje kože, ubrzava metabolizam!

Kokos je biljka koja ima nevjerovatna ljekovita svojstva. Cijeli plod se može iskoristiti, a mnogi nisu ni svjesni za šta je sve dobar.

Kokosova voda je prepuna zdravstvenih blagodati zahvaljujući elektrolitima, antioksidantima i vitaminu C. Ali plod kokosa je nešto posebno posebno: služi kao kremasta veganska zamjena za biljne deserte i mliječne proizvode poput sladoleda i jogurta.

Iz ovih 5 razloga trebalo bi da razmislite o češćoj upotrebi kokosa:

Borac protiv upala

Kao dio zdrave ishrane, kokos pokazuje antioksidativnu aktivnost zbog sadržaja polifenola. Djevičansko kokosovo ulje bogat je izvor fenolnih jedinjenja, kao što su kofeinska kiselina, ferulinska kiselina i još mnogo toga. Budući da ovi polifenoli imaju antioksidativna svojstva, oni mogu pomoći u nadoknađivanju oksidativnih slobodnih radikala koji mogu dovesti do upale.

Preporučujemo da potražite svjež, neprerađen, sirov kokos i / ili kokosovo ulje kako biste dobili najviše antioksidativnih, antiinflamatornih blagodati.

 

Odličan je za zdravlje crijeva

Jedenje kokosa je odlično za zdravlje crijeva, jer sadrži značajnu količinu vlakana, koja pomažu vašem mikrobiomu da napreduje pružajući hranu za vaše dobre crijevne bakterije. Kokosov orah takođe ima relativno puno masti, što pomaže vašem tijelu da apsorbuje vitamine D, E, A i K rastvorljive u masti. Ovo je važno jer vitamini D i K mogu biti povezani sa raznovrsnijim, a samim tim i otpornijim mikrobiomom u crijevima. Jači mikrobiom crijeva znači bolju probavu, imunitet i cjelokupno zdravlje.

Pokušajte ujutru da dodate nekoliko kašika iseckanog kokosa u vašu ovsenu kašu ili jogurt da biste iskoristili ove blagodati.

Obnavlja oštećenu kožu

Kokosov orah može biti veoma koristan za kožu, posebno u obliku kokosovog ulja. Djevičansko kokosovo ulje pomaže da se smiri upala i crvenilo na koži, nadoknadi nivo vlage, pa čak pomaže i kod bržeg zarastanje rana.

S obzirom na to da kokosovo ulje ima značajnu količinu masti, ono će takođe pomoći vašem tijelu da apsorbuje vitamine E i A, koji su istovremeno antioksidanti koji štite i obnavljaju kožu.

 
Povoljno djeluje na rad mozga

Jedna od primarnih karakteristika Alchaimerove bolesti je smanjena sposobnost mozga da koristi glukozu kao gorivo, što može početi oko 10-15 godina pre dijagnoze. Kada mozak ne može da koristi glukozu (primarni izvor goriva), može da koristi ketonska tijela kao alternativni izvor goriva.

Kokosovo ulje bogato je prekursorima za ketonska tijela. Stoga se smatra da kokosovo ulje kao dio sveukupne zdrave ishrane koristi kognitivnom zdravlju pružajući alternativni izvor energije mozgu.

 

error: Content is protected !!