PSORIJAZA: Koju hranu jesti, a koju izbjegavati?

Psorijaza je hronična bolest kože od koje pati ukupno 2-3% svjetske populacije. Težinu oboljenja procjenjujemo na temelju opsega zahvaćenosti kože i utjecaja na kvalitetu života bolesnika. Iako ne postoji zvanični lijek, tretmani za psorijazu i balansirana ishrana mogu pružiti značajno olakšanje.

U nastavku otkrijte koje namirnice treba izbjegavati, a kojima obogatiti ishranu kako bi vaše itijelo imalo veće šanse u borbi protiv ove bolesti.

Riba i plodovi mora

Riblje ulje je poznato po svojim ljekovotim karakteristikama koje pomažu smanjenje upale kože i jačanju imuniteta, koji je kod osoba koje boluju od psorijaze itekako osjetljiv.

Voće i povrće

Mrkva, kajsija, mango i zeleno lisnato povrće su bogati beta-karotenom, koji se u tijelu pretvara u vitamin A, bitan za zdravu kožu. Istraživaci su dokazali da ljudi
koji unose puno ovih naminica imaju mnoga manji rizik za oboljevanje od psorijaze,

zahvaljujući vitaminu C, beta-karotenu i drugim antioksidansima koji jačaju imunološki sistem.

Sjemenke lana su odličan izvor omega 3 masnih kiselina, kao i sjemenke suncokreta i susama. Najbolje ih je pomiješati i držati u dobro zatvorenoj tegli u frižideru i jesti ih
zajedno sa jogurtom.

Zdravi brazilski orah je bogat izvor selena koji je veoma važan za stvaranje enzima glutamin peroksidaze koji
zaustavlja stvaranje određenih supstanci koje pogoršavaju psorijazu.

Brokule, kupus i ostalo povrće zelenih listova bogat su izvor folatima, prirodnim oblikom folne kiseline.

Školjke i rakovi su bogati cinkom za koji se pretpostavlja da se gubi preko kože.
Hrana koju treba izbjegavati:

Crvena mesa i mliječne proizvode treba jesti ali u umjerenim količinama i koristiti one sa nižim sadržajem masti. Treba izbjegavati prerađevine od mesa, proizvode bazirane na čokoladi.

Alkohol je poznat kao faktor koji može pogoršati psorijatične promjene i to putem oslobađanja histamina.Najbolje bi bilo da ga u potpunosti izbjegavate.

Začini: biber, anis, cimet, majoneza, kečap, sirće…

Citrusno voće i proizvode od njega (marmelade, đuseve, biter lemon…)

Znači, svakako bi preporuka osobama koje boluju od ove bolesti bila raznovrsna izbalansirana ishrana sa adekvatnim unosom žitarica, svježeg voća i povrća, sa niskim sadržajem masti i izbjegavanjem hrane koja bi je mogla pogoršati. Potrebno je napomenuti da je klinička slika kod gojaznih  ljudi teža, a odgovor na terapiju lošiji, pa je od značaja održavati tjelesnu težinu.

(aura.ba/D.K.)

Komentari

komentara

error: Content is protected !!