Kojim obrokom treba početi dan? Evo tri recepta i spiska namirnica!

Doručak se ne smije preskakati; ovaj obrok daje energiju za sve aktivnosti tokom dana, sprječava prejedanje u kasnijim satima do kojeg nezaobilazno dolazi ako se dan ne počne onom pravom hranom. Ovo su prijedlozi nuticionista za najzdravije varijante doručka:

1. Kifla, jogurt, salata

Prvi predlog je integralna kifla, salata i jedan mliječni proizvod, ili jogurt ili kiselo mlijeko. Kiflu može da zamijeni parče proje, ali i gibanice sa kiselim mlijekom.
Zašto je ovakav doručak dobar za naš organizam?
ntegralna peciva su napravljena od cijelog zrna koje je u odnosu na bijelo brašno bogatije vlaknima, vitaminima, mineralima, sadrži jod i folnu kiselinu. Sa druge strane, kiseli mliječni proizvodi i salate olakšavaju i ubrzavaju naše varenje, jer su veoma bogati vlaknima.

2. Kuhana jaja, salata i integralna kifla

Jaja su odličan izbor jer imaju malo kalorija, a uz to su bogat izvor proteina, vitamina D, B12 i selena. O salatama I integralnom pecivo već smo ranije sve kazali.

3. Integralno pecivo sa džemom

Dobro je ujutru i pojesti parče integralnog peciva sa džemom, ali isključivo sa džemom od cijelog voća i bez dodatnog šećera. Voće daje prijeko potrebnu energiju, ali je izuzetno zdrav izvor energije. Uz to se može popiti šolja biljnog mlijeka.

Ono što ne bi trebalo da se jede u jutranjim satima (a ni generalno ne nosi oznaku zdravog izbora) jeste voćni jogurt bogat šećerom, salame, koje su čest izbor ljudi na Balkanu, kao ni bilo koja prerađena hrana.