Kojim obrokom treba početi dan? Evo tri recepta i spiska namirnica!

Doručak se ne smije preskakati; ovaj obrok daje energiju za sve aktivnosti tokom dana, sprječava prejedanje u kasnijim satima do kojeg nezaobilazno dolazi ako se dan ne počne onom pravom hranom. Ovo su prijedlozi nuticionista za najzdravije varijante doručka:

1. Kifla, jogurt, salata

Prvi predlog je integralna kifla, salata i jedan mliječni proizvod, ili jogurt ili kiselo mlijeko. Kiflu može da zamijeni parče proje, ali i gibanice sa kiselim mlijekom.
Zašto je ovakav doručak dobar za naš organizam?
ntegralna peciva su napravljena od cijelog zrna koje je u odnosu na bijelo brašno bogatije vlaknima, vitaminima, mineralima, sadrži jod i folnu kiselinu. Sa druge strane, kiseli mliječni proizvodi i salate olakšavaju i ubrzavaju naše varenje, jer su veoma bogati vlaknima.

2. Kuhana jaja, salata i integralna kifla

Jaja su odličan izbor jer imaju malo kalorija, a uz to su bogat izvor proteina, vitamina D, B12 i selena. O salatama I integralnom pecivo već smo ranije sve kazali.

3. Integralno pecivo sa džemom

Dobro je ujutru i pojesti parče integralnog peciva sa džemom, ali isključivo sa džemom od cijelog voća i bez dodatnog šećera. Voće daje prijeko potrebnu energiju, ali je izuzetno zdrav izvor energije. Uz to se može popiti šolja biljnog mlijeka.

Ono što ne bi trebalo da se jede u jutranjim satima (a ni generalno ne nosi oznaku zdravog izbora) jeste voćni jogurt bogat šećerom, salame, koje su čest izbor ljudi na Balkanu, kao ni bilo koja prerađena hrana.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!