Koji su prvi signali približavanja poroda

Kada dođe do prsnuća vodenjaka znači da je amnionska vrećica, ispunjena plodnom vodom koja okružuje bebu, prsnula. Već tada rodilja može početi osjećati kontrakcije, a dolazi i do promjena na grliću materice. Ako do prsnuća dođe prije 37. sedmice trudnoće, smatra se da je došlo do prijevremenog prsnuća vodenjaka.

Količina prozirne tekućine vodenjaka koja iscuri izvan vagine razlikuje se od žene do žene. Kod nekih je to samo kap-dvije, dok kod drugih može biti i dosta više. Ako je došlo prsnuća vodenjaka, potrebno je javiti se ljekaru na pregled.
Dan ili dva prije pojave trudova, može se primijetiti i pojava ružičastog ili krvavo-sluzavog iscjetka. To krvarenje uzrokuje sluzavi čep koji je zatvarao grlić materice. Neće svaka žena primijetiti pojavu sluzavog čepa, a kod nekih će trudovi početi i prije njegovog ispadanja.

Ponekad nije jednostavno razlikovati radi li se o pravim ili lažnim trudovima (tzv. Braxton-Hicksovim kontrakcijama), pogotovo ako se događaju u kasnoj fazi trudnoće. U početku su i lažni i pravi trudovi nepravilni, ali oni pravi s vremenom postaju sve jačeg intenziteta, pravilniji i javljaju se u sve kraćim vremenskim intervalima. Lažni trudovi su više neugodni nego bolni, za razliku od pravih trudova kod kojih se javlja bol koja sijeva od leđa prema trbuhu i zdjelici.

Pravi trudovi ne popuštaju promjenom položaja, mokrenjem, mirovanjem ili pijenjem tekućine, što je slučaj kod lažnih trudova. Pravi trudovi se često javljaju nakon pucanja vodenjaka te ginekolog može utvrditi otvaranje cerviksa (vrata materice), dok se lažni trudovi mogu osjećati tokom dužeg razdoblja trudnoće.


Iako pojava lažnih trudova uznemiri i uplaši mnoge trudnice, kako bi si olakšale potrebno je duboko disati i umiriti se, popiti vode, isprazniti prepunjen mokraćni mjehur, promijeniti položaj tijela i pričekati da kontrakcije prestanu. Važno je naglasiti da lažni trudovi ili Braxton-Hicksove kontrakcije nisu znak da porod počinje.