Koji sapun je bolji, tečni ili čvrsti?

Koji sapun je bolji za održavanje higijene?


Koji sapun bolje dezinfikuje ruke, tečni ili čvrsti? Ovo pitanje ste sigurno barem jednom postavili, razmišljajući o održavanju lične higijene i očuvanju zdravlja.

Čvrsti sapun pored lavaboa često prolazi kroz mnogu ruku, većinom onih neopranih. Ipak, panici nema mjesta jer se uprkos tome bakterije ne šire dalje, tvrdi direktor njemačkog Savjetodavnog centra za higijenu dr Ernest Tabori u časopisu Good Health, a prenosi Berlin.de.

U teoriji, svako ko koristi sapun ostavlja svoje bakterije na njemu, ali on nije plodno tlo za njihovo razmnožavanje. Iako neko vrijeme ostanu na sapunu, bakterije ne požive dugo. Čvrsti sapun stoga nije nehigijenski kao što se smatralo, istaknuo je ovaj njemački ljekar.

Što se tiče tečnog sapuna, klice se ne skupljaju u samom sapunu, već na njegovoj pumpici. Nečistoće na tvrdom i tečnom sapunu su zanemarive ako temeljno operete ruke odmah nakon dodira sa sapunom.

Dakle i čvrsti sapuni i tečni mogu da se koristiti bez ikakvog straha, bitno je samo da se koristi ili jedna ili druga vrsta sapuna.