Koji pacijenti mogu da dožive moždani udar: OPREZ, AKO VAM SKAČE PRITISAK ČIM ZAHLADNI NAPOLJU!

Da li imate problem s pritiskom čim zahladni? Niste sami, vrijeme zaista utiče na krvni pritisak, evo i kako

Niske temperature dovode do sužavanja krvnih sudova, što povećava pritisak jer je potrebno više sile da bi se krv “natjerala” da prođe kroz sužene vene i arterije.

Pravilo je da je tokom hladnih mjeseci pritisak visok, a da opada ljeti, ali hladnoća nije jedino na šta tijelo reaguje. Oluje, promjene atmosferskog pritiska i vlage, jak vjetar ili oblaci, sve su to faktori koji mogu da doprinesu promjeni pritiska. Ovakvi efekti najčešći su kod osoba koje imaju više od 65 godina

Da je povećan broj pacijenata koji se žale na probleme s pritiskom, potvrđuju to i ljekari. Najviše se javljaju pacijenti sa sumnjom na moždani udar. Zbog hladnih jutarnjih temperatura savjetuje se oprez. Osobe koje imaju visok pritisak moraju da paze da ne bi došlo do neželjenih koronarnih ili cerebralnih sindroma. Vrijeme nije faktor rizika, ali jeste faktor koji može da doprinese problem.

Ako vam smeta promjena vremena, konsultujte se sa izabranim ljekarom jer je možda moguće da je neophodno da se terapija prilagodi vremenskim uslovima.