Koji nam je mineral neophodan: TIJELO GA NE PROIZVODI, A IMA GA U ODREĐENIM NAMIRNICAMA

Magnezijum je mineral koji je neophodan za opšte zdravlje organizma i uravnoteženo, dobro raspoloženje. Uključen je u preko 600 enzimskih reakcija, uključujući sintezu proteina za proizvodnju energije, upravljanje glukozom u krvi, regulacijom krvnog pritiska i funkciju nerava. Telo ne proizvodi magnezijum samo, tako da moramo da ga unosimo iz spoljašnjih izvora.

Uprkos ključnoj ulozi magnezijuma u našem ukupnom zdravlju, mnogima nedostaje ovaj mineral. On se prirodno može naći u brojnim zdravim namirnicama.
Jedna od najpoznatijih prednosti magnezijuma je uticaj koji može da ima na nivo stresa i kvalitet sna. To je zbog njegove sposobnosti da reguliše neurotransmiter koji smiruje um, otuda i reputacija magnezijuma kao „minerala za opuštanje“, piše Magazin Novosti.

Studije su povezale veći unos magnezijuma sa boljim i dužim snom, a i pokazale vezu između niskog unosa magnezijuma i poremećaja raspoloženja kao što su depresija i anksioznost. Važno je i znati da je magnezijum bitan za održavanje nivoa vitamina D. Istraživanja su otkrila da magnezijum pomaže u aktivaciji vitamina D, što znači da su vam potrebni adekvatni nivoi magnezijuma da biste imali koristi od vitamina D, što uključuje podršku zdravom imunološkom sistemu i održavanje zdravih kostiju.

Ono što možete da uradite na dnevnom nivou je da se na vašem meniju nađu: sjeme bundeve, bademi, špinat, indijski orah, avokado, crna čokolada, puter od kikirikija