KOJI JE TAČAN ROK TRAJANJA KOZMETIČKIH PROIZVODA

Na svakom proizvodu nalazi se simbol – otvorena kutijica s upisanim brojem i velikim slovom M. Broj označava koliko mjeseci nakon otvaranja taj proizvod zajamčeno zadržava sve svoje karakteristike.

Najosjetljiviji proizvod na moguće kontaminacije je maskara, a zatim slijede kreme koje se iz pakiranja i kutijica uzimaju prstima, te ih zato treba iskoristiti u deklariranom roku. Proizvodi koji ne sadrže vodu (puderi, sjenila za oči, ruževi…) znatno su otporniji i njihov rok trajanja može biti duži od dvije godine.

Promjena mirisa je prvi signal da proizvod više ne treba upotrebljavati. Ukoliko preparat promijeni i boju, teksturu i izaziva drugačiji osjećaj na koži prilikom nanošenja, bacite ga odmah jer, u suprotnom, riskirate iritacije, nastanak akni, pa čak i ozbiljne upalne procese na koži.

Naravno, svi smo skloni da omiljeni ruž ili sjenilo upotrebljavamo godinama, jer traju i traju, a i mala je vjerojatnost da za svaki ruž pouzdano znamo kada smo ga prvi put upotrijebili i kada mu ističe rok trajanja. Ovi proizvodi najčešće ne sadrže vodu i, pravilnim čuvanjem, mogu zadržati svoje karakteristike i dvije-tri godine. Međutim, bacite ih ako počnu čudno mirisati ili promijene boju – bolje je odreći ih se nego riskirati.

(budi-in.ba)