Koji je spol vještiji u prikrivanju preljuba?

Loše vijesti za sve frajere koji su skloni “šaranju” u vezi. Naučnici su utvrdili da žene mogu utvrditi je li vjerovatno da će muškarac biti nevjeran samo gledajući u njegovo lice, ali muškarci ne posjeduju te sposobnosti da otkriju preljubnicu.

Naučnici sa Univerziteta Vestern Australija su grupi od 1500 ispitanika pokazali fotografije 189 belaca (101 muškarca i 88 žena) koji su prije toga odgovarali na pitanje jesu li bili nevjerni svojim partnerima.

Ispitanici su ta lica trebalo da poredaju po kategorijama od 1 do 10 u zavisnosti od toga je li bilo “vrlo vjerovatno” do “malo vjerovatno” da su bili nevjerni.

Rezultati istraživanja objavljeni u časopisu Royal Society Open Science pokazuju da su i muškarci i žene tačno pogađali preljubnike, ali ne i preljubnice.

Ranija istraživanja sprovedena u svetu o prevarama pokazuju da je 70 posto ljudi u više od 50 različitih kultura izvijestilo da je pokušalo da otme partnera druge osobe, a 60 posto tvrdilo je da je u tome uspjelo.

Naučnici nisu željeli samo da utvrde mogu li muškarci i žene da uoče potencijalnu prevaru kod pripadnika suprotnog pola nego i je li moguće otkriti preljubnika, pripadnika istog pola.

Naučnici su rekli kako rezultati nisu bili očekivani.

Muškarci su uspijevali da otkriju suparnike, ali žene su bile poput sfingi i njih nisu mogli da provale ni muškarci, ali ni žene.