Koji je položaj za spavanje najzdraviji?

Položaj u kojem spavaš ima utjecaj na tvoju probavu i kako se tvoje tijelo nosi s bolovima.  

Položaj u kojem spavaš važan je za tvoje zdravlje jer utječe na sve, od mozga do crijeva. Već znate da nedovoljno sna utječe na vašu količinu energija, ali ako spavate preporučenih sedam do osam sati, a budite se umorni, možda biste trebali preispitati šta tačno radiš svome tijelu tokom spavanja.

Izbjegavaj spavanje na trbuhu
Spavanja na trbuhu nikad se ne savjetuje jer ne podržava prirodnu krivulju kralježnica, što dovodi do preopterećenja. To stvara pritisak na zglobove i mišiće što može dovesti do boli, ukočenosti i osjećaja trnaca. “Prisiljavamo svoj vrat da bude u rotirajućem, zatvorenom, čvrstom položaju, što također ugrožava disanje i cirkulaciju”, rekla je fizioterapeutkinja Vivian Eisenstadt.

Spavanje na trbuhu može biti korisno za one koji hrče jer pomaže u održavanju dišnih puteva otvorenima. Međutim, glava okrenuta u jednu stranu dugo vremena može dovesti do bolova. Ovu pozicija također trebaju izbjegavati oni koji pate od bolova u vratu ili leđima.

Spavanje na lijevoj strani je najzdravije
Spavanje na lijevom boku ima najviše stručne i naučne potpore za zdravlje. Iako naša tijela izgledaju uglavnom simetrično, naš položaj organa čini nas asimetričnima iznutra. Položaj u kojem spavaš utječe na to kako tvoja crijeva rade. Ako redovito vježbaš i zdravo se hraniš, zašto ne bi i radu crijeva dala istu pozornost? Iako neki ljudi nemaju nikakvih problema s radom crijeva i probavom, za neke su lijena crijeva, upalne bolesti crijeva i drugi gastrointestinalni problemi svakodnevica. Možda upravo položaj crijeva utječe na sve to.

Savjet za spavanje na lijevoj strani: Počni sa spavanjem na lijevoj strani kako bi spriječila žgaravicu i dopustila gravitaciji da pokrene tvoja crijeva. Izmjenjuj strane ako te rame boli. Postavi čvrsti jastuk između koljena i zagrli ga kako bi poduprla kralježnicu.

Prednosti spavanja na boku
Poboljšava probavu: kako gravitacija utječe na rad crijeva, tako otpad tvoje tijelo brže napušta.
Smanjuje žgaravicu: ova teorija dolazi iz ayurvedskih načela, ali i suvremena istraživanja također podupiru ovu teoriju. Studija iz 2010. godina pronašla je vezu između spavanja na desnoj strani i povećanih slučajeva žgaravica nego kad je osoba spavala na lijevoj strani. Istraživači smatraju da tokom ležanja na lijevoj strani, želudac i njegovi želučani sokovi ostaju niži od jednjaka dok spavamo što sprječava žgaravicu.
Potiče zdravlje mozga: u usporedbi sa spavanjem na leđima ili trbuhu, spavanje na lijevoj ili desnoj strani pomaže tvome tijelo da izbaci intersticijski otpad iz mozga, a to može smanjiti rizik od razvoja Alzheimerove bolesti, Parkinsonove bolesti i drugih neuroloških bolesti.
Smanjuje hrkanje: spavanje na boku zadržava tvoj jezik od blokiranja dišnih puteva.

Potencijalni nedostatci spavanja na boku
Bol u ramenu: možda će biti dovoljno da se prebaciš na drugi bok, ali ako se bol u ramenu nastavi, pronađi novi položaj za spavanje.
Bol u čeljusti: ako imaš stisnutu čeljust, pritisak na nju dok spavaš na strani može ti stvoriti bolove.

Upute za spavanje na boku
Mnogi od nas preferiraju spavanje na boku, a studija iz 2017. godine zaključuje da potrošimo više od polovine našeg vremena u krevetu u položaju na boku ili u položaju fetusa. Ako si spavač na boku, vjerovatno ćeš se pomicati tokom noći. Samo pokušaj krenuti s lijevom stranom kako bi pokrenula crijeva.