Koji je lažni novčić, iza kojih vrata su zmije i lavovi, kojeg princa će izabrati princeza…?

Ukupno je šest logičkih zagonetki. Neke ćete vjerovatno riješiti za nekoliko sekundi, dok ćete se oko drugih dobro pomučiti. Prihvatate li izazov? Tačni odgovori vas čekaju na kraju članka

1. Lažni novčići

Imate 3 zlatna novčića od kojih je jedan lažni i jedno mjerenje. Lažni novčič je lakši od druga dva. Kako ćete odrediti koji je novčić lažan?

2. Izazov za kuhara

Kako bi pobijedio na kulinarskom takmičenju, kuhar mora da spremi 6 odrezaka za 15 minuta koristeći samo jedan tiganj. U tiganj može odjednom da stane 4 odreska. Kako će kuhar to izvesti?

3. Plata za radnika

Farmer je unajmio radnika da mu iskopa bunar. Obećao je da će mu svaki dan platiti zlatom. Radnik je rekao da će mu biti potrebno 7 dana i počeo je sa kopanjem u ponedeljak. Farmer je imao jednu zlatnu polugu i planirao je da svaki dan odreže 1/7. Međutim, kada je pogledao u alat kojim je planirao da reže, shvatio je da će moći da napravi samo dva reza. Šta da uradi kako ne bi prekršio dogovor?

4. Kokoške i jaja

Starica ima 3 kokoške koje nose 3 jaja za tri dana. Jednog dana je poželjela da ima više jaja, pa je kupila 12 kokošaka. Koliko će jaja imati za 15 dana?

5. Vitezovi i princeza

 

Nekada davno, kralj je želio da pronađe muža za svoju kćer pa je organizovao viteški turnir. Kandidati su morali da prođu mnogo izazova i na kraju ih je ostalo samo dvojica. Kako bi odlučio koji od njih će oženiti njegovu kćer, kralj im je naredio da jašu konje do jezera. Onaj koji stigne posljednji, dobiće princezu.

Vitezovi su zajahali konje i veoma sporo jahali do jezera. Trebalo im je nedjelju dana jer nijedan nije želio da stigne prvi. Konačno, sišli su sa konja, rukovali se i odlučili da idu kući. Međutim, onda im je prišla princeza i šapnula nešto u uho. Vitezovi su skočili na konje i brzo odjahali do jezera. Šta im je princeza rekla?

6. 3 vrata

 

Dječak je šetao šumom i naletio na napuštenu kolibu. Odlučio je da uđe. Kako je ušao, vrata za njim su se zatvorila. Unutra je bilo veoma mračno. Dječak je pronašao prekidač za svjetlo, ali nije bilo struje. Onda, čuo je glas koji mu je rako da može da izađe iz kolibe kroz jedna od troja vrata.

• Iza prvih vrata bilo je na hiljade otrovnih zmija koje bi ga odmah ubile.

• Iza drugih vrata, nalazila se električna stolica i dželat koji bi odmah ubio dječaka.

• Iza trećih vrata, nalazio se lav koji nije jeo mnogo dana.

Kako je dječak izašao?

ODGOVORI:

1. Stavite bilo koja dva novčića na vagu. Ako su iste težine, treći je lažan.

2. Staviće 4 odreska na tiganj i pržiće ih 5 minuta. Nakon toga, okrenuće dva od njih, a druga dva će zamijeniti svježim i pržiti 5 minuta. Nakon 5 minuta, okrenuće dva odreska, a odreske koji su gotovi zamijeniće onim poluisprženim i pržiće ih još 5 minuta.

3. Farmer mora da podijeli zlatnu polugu na 3 dijela: 1/7, 2/7 i 4/7 — za to su potrebna samo dva reza, a ovako će plaćati radnika:

Ponedjeljak: platiće 1/7 poluge.

Utorak: platiće 2/7 i uzeti 1/7.

Srijeda: Opet će dati 1/7 radniku.

Četvrtak: Platiće 4/7 i uzeće 1/7 i 2/7.

Petak: Opet će mu dati 1/7.

Subota: Daće mu 2/7 i uzeti 1/7.

Nedjelja: Daće radniku 1/7 poluge.

4. Ako ste odgovorili 15, pogriješili ste. Ako 3 kokoške snesu 3 jaja za 3 dana, to znači da jedna kokoška snese 1 jaje svaka 3 dana. To znači da će za 15 dana, snijeti 5 jaja. Stoga, 15 kokošaka će snijeti 75 jaja.

5. Princeza je rekla vitezovima da zamijene konje.

6. Dječak bi trebalo da izabere vrata sa električnom stolicom – u kolibi nema struje pa dželat neće moći ništa da uradi.