Koje su najbolje godine u čovjekovom životu: vrhunac je u 20-ima, fizički u 30-ima, psihički u 50-ima, a najsretniji ste u 60-ima!

Predstavlja li starenje tek neizbježno propadanje ili godine sa sobom nose i neke neočekivane prednosti?
Možda vam se ponekad čini da su najbolje godine vašeg života iza vas. I da su proletjele tako brzo da se niste ni snašli. No dok se danas svaka nova decenija umanjuje za prvu brojku (ako niste čuli, 40-e su nove 30-e), mnogi se pitaju koje su, biološki gledano, najbolje godine?

Fizička dob
Za mnoge aktivnosti koje zahtijevaju naglu, veliku količinu energije (poput trke na 100 metara) najbolje godine su srednje 20-e. Nogometaši svoj vrhunac doživljavaju još i ranije. Ali s druge strane, atletičari na duže staze (maratonci) su puno bolji u starijoj dobi. Čak i u 30-im i 40-im godinama njihove mogućnosti opadaju postepeno.

Mozak
Kad prođete 20-e slobodno možete reći da je vaše pamćenje doživjelo ‘bolje dane’. Ustvari, vjerovatno je počelo gubiti sjaj brzo nakon što ste završili školovanje. Naša mogućnost da zadržimo informacije u “radnoj memoriji” (recimo da zapamtimo ko šta pije kad idemo naručiti rundu za prijatelje u kafiću) duže ostaje aktivna, ali i ona počne kontinuirano opadati u 40-ima.
Ono što će mnoge ražalostiti jeste i da je gubitak kreativnosti neminovan. Većina Nobelovaca nagrađena je za otkrića do kojih su došli oko 40. rođendana. A i mozak se s vremenom usporava.

Znanje

Iako ćemo se trebati više potruditi da bismo zadržali različite podatke u glavi, druge sposobnosti će se nastaviti razvijati. Čitanje s razumijevanjem i aritmetika, na primjer, počinju se poboljšavati u zreloj dobi. A moć uvjeravanja i društvene sposobnosti vrhunac doživljavaju još i kasnije. Tačnije, naše mentalne sposobnosti se kreću u valovima, dižu se i spuštaju, a kad jedna opadne, druga raste.

“Ne postoji dob u kojoj ste najbolji u svemu, pa čak ni u većini stvari”, objašnjava Josh Hartshorne s Harvarda, koji je mnogo proučavao tu temu.

Životno zadovoljstvo i seks
Iako pop kultura prikazuje 20-e i 30-e kao godine seksualnih orgija nakon kojih slijedi suša, istina je da ni libido ni seksualna aktivnost ne počnu opadati jako sve dok podobro ne uđemo u 50-e. A čak ni tad stanje nije kritično i bez rješenja. Čak 30 posto zdravih ljudi starih između 65 i 74 godine, i dalje uživa u seksu bar jednom sedmično. Uostalom, vjerovatno ste i vi čuli što se sve zbiva u domovima za penzionere.

Čak i kad vam počne padati seksualna želja, životni polet će doživjeti vrhunac. To je svojevrstan paradoks, s obzirom da godine sve više ostavljaju tragove na vašem fizičkom zdravlju, ali može biti djelimično uzrokovan činjenicom da ste napokon naučili kako balansirati emocije nakon svega što ste preživjeli prethodnih decenija..

Da zaključimo, vaš seksualni vrhunac je u 20-ima, fizički u 30-ima, psihički u 40-ima i 50-ima, a najsretniji ste u 60-ima. Doduše, nemojte smetnuti s uma da su ova istraživanja rađena u drugim zemljama, dok na Balkanu vrijede ipak malo drugačija pravila.(BBC)