KOJE SU KORISTI ČAJA OD KAMILICE?

Čaj od kamilice popularni je napitak sa višestrukim koristima po naše zdravlje. Kamilica je biljka koje se stoljećima konzumira kao prirodni lijek za niz zdravstvenih stanja. Sadrži dosta antioksidanasa koji imaju ulogu u smanjenju rizika od nekoliko bolesti, uključujući bolesti srca i karcinom. Također, kamilica pomaže boljem spavanju i probavi.


No, posebno se ističe pet potencijalnih zdravstevnih blagodati čaja od kamilice.

1. POBOLJŠAVA SAN jer sadrži apigenin, antioksidans koji se veže za određene receptore u mozgu zadužene za anksioznost, djelujući umirujuće i potičići pospanost.

2. POMAŽE REGULACIJI PROBAVE I ZDRAVLJU PROBAVNOG TRAKTA, tradicionalno se koristi za liječenje nekoliko probavnih tegoba, uključujući mučninu i nadimanje (pretjerano stvaranje gasova).

3. MOŽE POMOĆI U PREVENCIJI ODREĐENIH VRSTA RAKA – antioksidansi pronađeni u čaju od kamilice povezani su sa manjom učestalošću oboljevanja od karcinoma, posebno pomenuti apigenin.

4. POMAŽE KONTROLI NIVOA ŠEĆERA U KRVI, protivupalna svojstva čaja od kamilice mogu reducirati oštećenje ćelija gušterače, što se događa kad su nivoi šećera u krvi izuzetno povišeni.

5. POMAŽE ZDRAVLJU SRCA jer obiluje flavonima, antioksidansima koji imaju potencijal za snižavanje povišenog krvnog pritiska i snižavanje nivoa holesterola, faktora rizika za razvoj srčanih bolesti.