KOJE STVARI I NAMIRNICE UBIJAJU ŽELJU ZA SEKSOM? SOJA I MIRISNE SVIJEĆE SEKSI NEPRIJATELJI

S obzirom da su muškarci obično spremni na seks u svakom trenutku i bilo gdje, njegova neraspoloženost znači da nešto nije u redu. Osim stresa i problemi u vezi koji mogu biti očiti krivci za to, istraživanja su otkrila i neke nasumične stvari koje ubijaju libido.

1. Flourescentna pića

Pokusi na životinjama su pokazali da bromirano biljno ulje, čest sastojak u sokovima i pićima s aromom citrusa te pićima bogatim elektrolitima mogu uzrokovati oštećenja testisa. Brom je također povezan s impotencijom i niskim seksualnim nagonom kod muškaraca. Dakle, ako je vaš dečko ljubitelj takvih pića, možda bi bilo vrijeme da ih malo smanji.

2. Sladić

U studiji koju je objavio New England Journal of Medicine, istraživači su otkrili da nivo testosterona drastično opada kada pojedu hranu sa sladićem. Prilično nasumično, zar ne?

 Ako ne koriste zubni konac

Ne samo da korištenje konca koristi oralnoj higijeni, nego je časopis Journal of Periodontology objavio studiju prema kojoj su muškarci koji redovno ne koriste zubni konac skloniji erektilnoj disfunkciji.

Dodirivanje računa

Ovo je stvarno čudno, ali studija objavljena u listu Fertility and Sterility pokazala je da su muškarci s višim nivoom hemikalije bisfenol A (poznat i kao BPA) u urinu – što prekriva oko 40 posto računa – imali manje spermija od muškaraca koji su imali niži nivo BPA u svom sistemu. BPA je povezan s erektilnom disfunkcijom i nižom seksualnom željom kod muškaraca.

Soja

Dame koje imaju dečke vegeterijance, pripazite – poznato je da soja kod muškaraca potiče rast dojki i povećava nivo estrogena, a istovremeno smanjuje muške hormona i jačinu erekcije.

Mirisne svijeće

Iako svi volimo napraviti romantičnu atmosferu, određene svijeće mogu izazvati suprotan efekat – i potpuno ubiti muški libido. Na South Carolina State Universityju proveli su test kvaliteta zraka kod mirisnih svijeća i otkrili da neke od njih emitiraju tvari poput benzena i toluena, toksičnih sastojaka ispušnih plinova.

Gin & Tonik

Omiljeno piće vašeg partnera može biti i ubistvo za njegovo raspoloženje – sudeći prema Njemačkom institutu za reproduktivnu medicinu, sastojak kinin, koji se koristi u tonicima radi arome, može uzrokovati erektilnu disfunkciju. Druga studija je pokazala da kinin može smanjiti i nivo testosterona.