Koje slike i motivi donose pozitivnu energiju u naše domove? Slike sa motivima ljiljana, bambusa, jata ribica, orhideja… potiču napredak u karijeri, prosperitet i novac!

Preporučuje se da slikama prvenstveno opremite prostor dnevne sobe i kupatila, a budite oprezni kod postavljanja slika u spavaćoj sobi, radnoj i dječijoj sobi. Jedan od jako dobrih pokretača energije je ulazni hodnik u kojem se odmah s vrata trebaju vidjeti lijepo osvijetljene slike s pozitivnim vibracijama, slike dobrodošlice

Feng shui kao vještina uređenja prostora koristi razne ukrasne predmete kako bi se uspostavili novi energetski tokovi te preusmjerila i aktivirala energija. U tu svrhu jedan od vrlo pristupačnih načina je da svoje zidove ukrasite umjetničkim slikama koje imaju simboliku skladno načelima 5 elemenata i orijentacijom prema stranama svijeta. Evo nekih savjeta Olivere Milošević, dipl. ing. arh. Feng shui konsultanta.

DJEČIJA SOBA – pažljivo je treba opremati i procijeniti da li neki likovi iz crtanih filmova potiču djecu na agresiju bez obzira koliko su simpatično predstavljeni i oblikovani. Dobre su zemljopisne mape, slike prirode, životinja (npr. paun, lav, tigar, jelen, slon, kornjača, pijetao, zmaj), slike cvijeća, ptica, vesele porodične fotografije…

SPAVAĆA SOBA – stavite motive koji vas opuštaju. Nikada nećete pogriješiti ako postavite slike s detaljima prirode, cvijeća, ptica, voća…

SLIKE BOŽANSTVA – Ove slike držite na istočnom zidu dnevne sobe. Njih treba tretirati s velikim poštovanjem i izbjegavati da su nam dok sjedimo ili ležimo stopala okrenuta prema njima.

ZA PROSPERITET I DUGOVJEČNOST – postavite slike bambusa, bora, jelena, kornjače. Simboli za poticanje ugleda i reputaciju su feniks, paunovo pero, pijetao. Za napredak u karijeri, poslu, za prosperitet i novac: grafike s novcem, slike bambusa, šume, zmaja, cvjetne motive s orhidejama, ljiljanima, slike jata ribica ili vodopada …

ZA USPJEH U LJUBAVNOM ŽIVOTU, NALAŽENJE PARTNERA, HARMONIČNU I DUGOTRAJNU VEZU preporučuju se slike parova u zagrljaju, romantične aranžmane s ružama, božurima, orhidejama, slike koje sadrže par kao npr. par riba, jabuka, par golubova.

NA ISTOČNOM ZIDU na slikama treba biti zastupljeno puno zelenila, drveće, cvijeće, izlazak sunca, porodične fotografije jer tako se potiče razvoj i harmonija u porodici.

NA ZAPADNOM I SJEVEROZAPADNOM ZIDU mogu se postaviti motivi na kojima je predstavljeno jezero, jesen, žitna polja, slike neba s oblacima.

NA SJEVERNOM ZIDU koji je zaslužan za razvoj karijere najbolji su prikazi mora, vodopada, fontana, zatim zimski pejzaži, tamne boje s valovitim oblicima.

SEKTOR JUGOZAPADA koji simbolizira odnose može se oplemeniti romantičnim fotografijama, motivima na kojima dominira ženski princip, slikama parova u zagrljaju, motivi vrtova sa cvijećem, slike u pastelnim nijansama i bojama zemlje.

NA SEKTOR SJEVEROZAPAD možete staviti kartu svijeta, fotografije božanstava koje vas potiču na promišljanje, na unutrašnji razvoj i duhovnost.

NA JUGU najbolje je postaviti slike vatrenih boja, a to su žuta, narandžasta, crvena. Motivi mogu biti ljetni pejzaži s puno sunca i svjetla, slike pauna ili pijetla…

Odmah skinite sa zida!

Maske iz afričkih plemena, bilo kakvo oružje, preparirane životinje, slonove kljove, slike i fotografije tuge, agresije i nasilja, aranžmani od suhog i plastičnog cvijeća i sve što podsjeća na raspadanje i smrt – ovo odmah skinite sa zida.

(aura.ba)