Koje namirnice ne bi trebali držati u frižideru

Pomisao da svježe krastavce držite izvan frižidera možda vam nije najprivlačnija jer mlaki krastavac u vašoj salati ne zvuči primamljivo.

Međutim, prema naučninci, sobna temperatura mogla bi biti savršena za čuvanje ove namirnice. Prema nekim podacima, ako se krastavci čuvaju na temperaturi ispod 10 stepeni Celzijusa duže od tri dana, mogu početi brže propadati, gubeći svježinu i hrskavost.

Savjetuju držanje krastavaca u zdjeli s voćem

Prema ovoj teoriji, krastavci će zapravo duže ostati svježi ako ih pohranimo u ormarić ili u zdjelu s voćem. Naravno, trebali biste paziti da budu na mjestu koje nije izloženo direktnoj sunčevoj svjetlosti.

Da stvari budu još zanimljivije, botanički gledano, krastavci nisu povrće. Prema Evropskom savjetu za informisanje o hrani (EUFIC), oni su voće.

Krastavce ne treba čuvati uz određeno voće

Na web stranici Delish, koja objavljuje informacije o prehrani, navedeno je: “Krastavci su vrlo osjetljivi na etilen, prirodni plin koji uzrokuje da određene namirnice sazrijevaju (i na kraju se pokvare) vrlo brzo. Zato ih svakako držite odvojeno od banana, rajčica i dinja, koje su sve veliki proizvođači etilena”, piše Express.co.uk.

(Index)