KOJE MESO JE NAJBOLJE DA PEČETE, KOJE DA KUHATE, A KOJE JE IDEALNO ZA PRŽENJE

Otkrivamo savršeno lake trikove za pripremanje najukusnijeg mesa.

Želite da pripremite ukusno meso koje će vam se topiti u vašim ustima, postoji par trikova koje će svako meso ispeći na savršenoj temperaturi.

Za meso meko kao duša najvažnije je da odaberete pravi komad i da prilagodite jačinu vatre i vrijeme kuhanja.

Postoje dva načina za pripremu slasnog mesa – naglo na jakoj vatri ili polako na laganoj. Sve između može rezultirati žilavim ili tvrdim mesom. To se pravilo primjenjuje bez obzira na tehniku koja se koristi – kuhanje, prženje, kuhanje na pari, roštiljanje ili pečenje. Meso se sastoji od vezivnih vlakna i mišićnih ćelija koje daju sočnost.

Vezivna vlakna u mesu se uglavnom sastoje od kolagena koji počinje da se raspada na temperaturi od oko 50 °C. Na nešto višoj temperaturi i mišićne ćelije se uništavaju, sok ističe, a meso postaje žilavo.

Umijeće dobrih kuhara je da ispeku meso tako da se mišićne ćelije ne raspadnu ili ih pripremati toliko dugo dok ponovno ne omekšaju.

Skuplji komadi mesa, kao što su fini goveđi ili juneći odresci, janjeći kotleti obično nemaju puno vlakna pa se mogu pripremati odmah u tiganju ili na roštilju.

Žilavije komade koji se prepoznaju po prošaranoj masnoći i žilicama najbolje je peći u pećnici s poklopcem. Juneća ili teleća koljenica, juneći ili goveđi rep, juneća lopatica, masniji komadi svinjetine i carsko meso dušu su dali za laganu pripremu.

Ako želite da pripremite brzinski ručak, za to će vam izvrsno poslužiti stir-fry metoda. Podrazumjeva prženje povrća i mesa narezanog na veličinu zalogaja u tiganju na jakoj vatri. Za to vam mogu poslužiti pileća prsa, svinjetina ili junetina. Meso možete prethodno da stavite u marinadu kako bi bilo mekše i aromatičnije.

Pazite da ne napravite preveliku gužvu u tavi kako se meso ne bi počelo kuhati. Radije pržite iz dva dijela. Filetiranje piletine pomoći će vam da skratite termičku obradu, a obrok pripremite za petnaestak minuta. Za finu hranu nekad vam nije potrebno duže od 15 minuta.

Spojite slasne komadiće mesa sa zdravim pestom na bazi orašastih plodova i poslužite ih sa špagetima. Mljeveno meso također može poslužiti kao inspiraciju za brzinsko jelo, baš kao i kobasice.

Komentari

komentara

error: Content is protected !!