Koje je voće najzdravije?

Hurme kod nas nisu toliko popularne, no riječ je o izrazito zdravom voću koje trebate pojesti kada god ste u prilici. Ovi maleni plodovi u sebi kriju zaista širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti. Zbog toga ih neki smatraju i najzdravijim voćem na planeti. Hurme su odličan izvor prirodnih vlakana koji su organizmu neophodni za dobar rad crijeva. Prirodni šećer koji se nalazi u ovim plodovima je savršena alternativa običnom šećeru.

Lako se probavljaju i smanjuju osjećaj gladi. Po svom sastavu urme su prava prirodna multivitaminska “tableta”, koju mogu koristiti djeca i odrasli.Hurme mogu da pomognu u slučaju anemije, visokog krvnog tlaka, kolesterola, a istraživanja pokazuju da mogu pomoći u liječenju raka.

Nažalost, hurme ne konzumiramo često, a razlog tome je što ih rijetko susrećemo u našim trgovinama. Ipak, mogu se pronaći, pa vam savjetujemo da s vremena na vrijeme obogatite svoju trpezu ovim ukusnim i jako zdravim plodovima. Hurme imaju širok spektar zdravstvenih i nutritivnih vrijednosti, zbog čega mnogi tvrde da je to najzdravije poznato voće.

Gotovo da nema bolesti kod koje hurme ne mogu da pomognu.Odličan su prirodni izvor željezaOsobe koje pate od anemije trebaju da konzumiraju što više hurmi. Naime, 100 g hurmi sadrži oko 0,90 mg željeza, što je oko 11% preporučenog dnevnog unosa. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih zrnaca, određuje nosivost kisika u krvi. Hurma ili datulaNajviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.Hurme će zaustaviti proljev

Hurme sadrže kalij, koji je koristan kod zaustavljanja proljeva. Osim toga, urme pomažu da se crijevna flora što brže obnovi. Redovnim uzimanjem urmi olakšat ćete crijevima da stvore dobre bakterije. Na taj način će crijeva imati dobar, zdravi balans bakterijske mikroflore. Osim što liječe proljev, hurme pomažu i kod tvrde stolice.

Hurme mogu da pomognu da se hrana brže i lakše probavi. Potrebno je uzeti nekoliko hurmi i na večer ih staviti u čistu vodu. Tokom noći hurme će pustiti svoj sok, koji je izvrstan laksativ, što će stimulirati lijena crijeva. Mogu da reguliraju tjelesnu težinu

Zbog visokog udjela hranljivih materija, hurme kod čovjeka izazivaju osjećaj sitosti i pomažu pri mršavljenju. Ako na prazan stomak pojedete hurmu, ona će regulirati rad crijeva i organizmu dati potrebni šećer. Hurme nemaju kolesterol, ali imaju dosta šećera. Važno je ne uzimati ih pretjerano, jer bi se mogli udebljati. Kilogram hurmi sadrži blizu 3.000 kalorija što predstavlja minimum dnevnih potreba čovjeka koji je aktivan tijekom dana. Pomoću hurmi možete sniziti kolesterol

Hurme imaju sposobnost da smanje razinu lošeg kolesterola u tijelu. Ovo voće je odličan odabir za osobe koje imaju visok kolesterol. Bogati nutritivni sadržaj hurmi pomoći će u smanjivanju krvnog tlaka.

Hurme su pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog tlaka. One sadrže jako malo natrija, a bogate su kalijem. Standardna porcija od pet ili šest urmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalnog minerala koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 mg magnezija dnevno, može značajno smanjiti krvni tlak.