Koje je slovo vašeg osmijeha?Smijete li se otvorenih ili gotovo zatvorenih usana?

 

Žene se, na primjer, smiju samoglasnikom „A“ jer je to zadnje slovo imenica ženskog roda. Dok se muškarci odlučuju za „I“ i „O“ jer su to zadnja slova muških riječi.

Grupa američkih filozofa napravila je nekoliko psiholoških profila, polazeći od izraza lica i samoglasnika pri smijanju: otvoren, zatvoren. Glasovi imaju izraženu simboličku vrijednost: evociraju iskustva, priče, sklonosti, navike.

Žene se, na primjer, smiju samoglasnikom „A“ jer je to zadnje slovo imenica ženskog roda. Dok se muškarci odlučuju za „I“ i „O“ jer su to zadnja slova muških riječi. Svaki glas odgovara jednom emotivnom naboju: ugodnost, žalost, bol. A, što se tiče suglasnika, poput „M“, to slovo znači povratak oralnosti. Pogledajte koji psihološki portreti nastaju od samoglasnika i oblika smijeha.

„A“ za otvorenu vedrinu

 Smijeh Grete Garbo, ali i vedra, seksi i zvučna eksplozija Šeron Ston. Tipični ženski samoglasnik, pokazuje način smijanja žena koje žele slati i primati misli, ljubav, osjećaje i koje žele biti otvorene i nagonske. Podrazumijeva erotsku požudu.

„A“ smijeh jasno izražava da ovakve osobe žele biti u centru pažnje. Oni koji nas vide da se smijemo na taj način mogu biti očarani našom energijom, ali ne mogu biti ugroženi zbog naše želje da budemo glavni.

 „E“ kao uzdržano

Glas ovog osmijeha je „E“: zloban, ali i spiritualan. Ide pravo u srce, ali blago poput nježnog milovanja. Ovaj način smijanja otkriva i ne otkriva, šuti i odobrava u isto vrijeme, uspijevajući uvijek zadržati malo tajanstvenosti. Pomalo ironičan. Suzdržan, ponekad pokoran, otkriva tragove neprijateljstva, straha od otvorenog i neposrednog agresivnog ponašanja. To je smijeh koji više voli suzdržanost i promišljenost od provokacije i instiktivnosti.

„I“ s ironičnih usana

Za osobe koje koriste ovaj samoglasnik, smijeh je poput pravog odbrambenog mehanizma. Ali, postoji i druga strana medalje:“I“ je simbol dječijeg ogorčenja, osoba koje poput Toma Kruza, osmijehom jednostavno želi razgolititi drugoga. I nakon toga se igrati, uživajući otvorenih karata. Osobe sa ovim osmijehom su pomalo suzdržane i stidljive u odnosima s drugima. „I“ po pravilu ukazuje na zatvorenost, ćudljivost i tjeskobu.

„O“ Hlapljivo veselje

Preovladava li „O“, okrugli samoglasnik, koji tako oblikuje i usne, smijeh se nameće s veseljem, bez arogancije ili zlobe. Svojstven je onima koji vole isticati pozitivnu stranu svake situacije. Usta koja se ovaraju u „O“ pripadaju osobi uspješnoj u poslu, seksipilnoj s partnerom, toploj i punoj ljubavi prema djeci. Ipak, opet, postoji opasnost od negativne strane: može se pretvoriti u površnu dobrodušnost, koja nas izlaže kritikama i manipulacijama.

„U“ kao ugodno oslobađajući          

„U“ osmijeh pojavljuje se na našim licima kada nas muče bol ili strah (zbog rastanka, smrti drage osobe, bolesti…). Ali, „U“, uzvik koji ispuštamo kad smo uplašeni, ne izražava nužnu žalost. To je i zvučno manifestiranje introspekcije, osobe koja pažnju usmjerava više prema svojoj unutrašnjosti, nego prema vanjskom svijetu. Po pravilu, riječ je o osobama koje sebe dobro poznaju, koje su svjesne svojih vrlina i mahana, koje su spremne biti samoironične i sklone su zvučnom smijehu ilustracija.