Koje je najbolje vrijeme za doručak?

Izgladnjivanje i naporne fizičke vežbe nikada nisu pravi način za gubljenje kilograma, prema mišljenju stučnjaka.


Put do dobre linije zasniva se na izbalansiranoj ishrani, koja je zdrava i redovnoj fizičkoj aktivnosti.

Napominju da se težina mora gubiti postepeno i bez štete po zdravlje. Na primjer, japanski stručnjaci tvrde da je dovoljno da samo prilagodite vrijeme doručka i to će podstaći mršavljenje.

Japanski nutricionisti sproveli su veliku studiju o gubitku težine. U eksperimentu je učestvovalo više od stotinu ljudi različitih starosnih grupa. Svi su prošli dvanaesetonedeljni kurs mršavljenja. Ispitanici su smanjili unos kalorija za svega 100 jedinica, a također su pojačali fizičku aktivnost tako što su produžili hodanje za 1.000 koraka.

Do kraja eksperimenta, stručnjaci su otkrili nevjerovatan obrazac. Pokazalo se da su učesnici programa koji su počeli da jedu rano ujutru imali bolje rezultate kad je riječ o sagorijevanju sala. Dio grupe je doručkovao u periodu između 6.20 i 7.10h, a drugi od 8.10 do 9.15h.


Pokazalo se da su oni koji su objedovali ranije uspjeli da izgube 3,8 posto svoje težine tokom eksperimenta, dok su oni koji su doručkovali kasnije istopili samo 2,2 posto svoje težine.

Naučnici su objasnili da su ljudi koji rano doručkuju tokom prve polovine dana aktivniji i sagorijevaju više kalorija. Hrana se kod takvih ljudi bolje apsorbuje, što također doprinosi gubitku.