Koje greške pravimo zbog kojih nam je oštećena kosa?

Kosa može izgubiti elastičnost i brzo se oštetiti iz više razloga. Neki uobičajeni uzroci su prekomjerno tretiranje i bojenje, što može uzrokovati da kosa izgubi vlagu i na kraju postane lomljiva ako se ne kondicionira kontinuirano kako bi se spriječila dalja i veća oštećenja.

Neki tipovi (vlasi) kose posjeduju kutikulu koja se prirodno lakše podiže i samim tim je sklonija oštećenju. Ovi tipovi kose mogu se oštetiti fizički (češljanje ili stiliziranje) ili prekomjernim pranjem. Na kraju krajeva, jednom kada je šteta nastala, ona je nepovratna.

Oštećena kosa je manje elastična i sklona je lomljenju i pucanju. Ispucali vrhovi se ne mogu popraviti i vrlo ih je teško prikriti, pogotovo kada ih ima puno. Dakle, ako želite zdraviji izgled kose, jedino pravo rješenje je da je redovno šišate. Ako ne šišate ispucale vrhove jer ne želite da “izgubite na dužini”, znajte da time zapravo doprinosite tanjoj, manje zdravoj kosi.

Ispucali vrhovi, također, mogu biti uzrokovani nakupljanjem silikona, mehaničkim oštećenjem nastalim agresivnim češljanjem, prekomjernim izlaganjem suncu i oblikovanjem toplinom – pa razmislite dvaput prije nego što upotrijebite fen.

Endogeni manjak nutrijenata, također, može učiniti kosu podložnijom lomljenju pa je važno osigurati da vaša ishrana bude puna namirnica koje su zdrave za kosu.