KOJA SU NAJPOPULARNIJA IMENA U BIH: PADAJU EMINA, AHMED, ZORAN; HIT SU SARA I MARIJA, DARIS I STEFAN

Na listi najpopularnijih muslimanskih i kršćanskih imena u BiH došlo je do drastičnih promjena. U vrhu nisu više Emina, Alija, Ahmed, Amina, Ajla, Aco, Saša, Dragan, Dragana…

Prema podacima Zavoda za statistiku, trenutno najpuplarnija muslimanska muška imena su Amar, Daris, Ahmed, Harun, Tarik, Vedad…Na dnu liste od 200 najpopularnijih imena su: Alem, Armin, Isak, Zejd, Anur, Malik, Rejan i Abdulah.

Kod žena najčešće ime koje se daje djeci je Sara. Slijede Amina, Lamija, Merjem, Esma… U dnu ljestvice su Nađa, Lea i Zejneb.

Kod kršćana najomiljenija ženska imena su: Marija, Ana, Sofija, Milica, Sara, Lucija, Dunja, Teodora, Anastasija, Jovana, Anđela Asja, Rita, Katarina, Laura, Lea, a na dnu ljestvica su: Hristina, Katja, Slađana, Marta i Lidija.

Najpoznatija kršćanska muška imena u BiH su: Stefan, Nikola, Luka, Ivan, Lazar, Pavle, Josip, Marko, Mihajlo, Andrej, Aleksa, Đorđe, Miloš, Ante, Viktor, a najmanje novorđenčadi je sa ovim imenima: Arsenije, Vladan, Željko, Boško, Ilija, Teo, Leon, Mateja, Mario, Lav.

Kod muslimanskih muških imena pada popularnost Ahmedu, pao je na treću poziciju. Amar je i dalje veoma popularno muško ime, a trend porasta bilježi ime Daris.

Nekada najpopularnije muslimansko žensko ime Emina palo je na treću poziciju, a najčešća imena su Sara i Amina. Zanimljivo je da je Amina ubjedljivo na prvom mjestu u zadnjih deset godina.

Jedan od razloga zbog kojih se mnogi bh. roditelji odlučuju da svom djetetu daje ime Amina je i samo njegovo značenje. Amina je, naime, žensko ime arapskog porijekla, a znači da je riječ o osobi koja je vjerna, poštena, pouzdana i sigurna. Ime Ahmed, također, krasi lijepo značenje – “odveć pohvaljeni” i “stalno zahvalan Bogu”.

No, sudeći prema tabeli top 100 imena, mnogi roditelji su svom djetetu dali i neka zanimljiva i originalna imena, poput imena Dijamant, Esmeralda, Ivano, Leon, Adian, Aylin i Alina.