Kofein kao spas za podočnjake, bore, celulit…

Kako djeluje kofein u njezi kože?

Kofein se sve više koristi u kozmetici, zahvaljujući snažnim antioksidativnim svojstvima i zaštiti stanica kože od UV zračenja. Ta zaštita usporava fotostarenje (brže starenje kože uzrokovano UV zračenjem), uključujući redukciju bora i staračkih pjega. Zato se kofein strateški stavlja u određene proizvode za njegu kože, od krema za oči do krema protiv celulita.

Jedan od razloga zašto je toliko popularan je taj što tako dobro prodire u kožu. Sužavanjem krvnih žila, kofein pomaže toniziranju mikrocirkulacije i može smanjiti natečenost kože.

Podočnjaci i bore – kofein kao spas

Područje gdje će kofein vjerojatno biti najučinkovitiji je područje ispod očiju. Budući da je koža u području ispod očiju tanka, sastojci mogu lakše prodrijeti i imati jači učinak. Kofein je vazokonstriktor – sužava ili skuplja krvne žile, smanjuje protok krvi što smanjuje upalu i crvenilo i smanjuje natečenost u području kože. Međutim, koliko učinkovit može biti ovisi i o tome što je uzrok problema. Dakle, ako se natečenost ne povlači korištenjem ohlađenih obloga ili kreme na bazi kofeina, vrijeme je da se obratite dermatologu.

Djeluje li kofein na celulit?

Postoji mnogo proizvoda za koje se smatra da reduciraju celulit, a mnogi od njih sadrže i kofein. Zašto? Kofein je spoj iz porodice metilksantina i može izravno poboljšati razgradnju suvišne masti, budući da je dokazano da metilksantini povećavaju metabolizam i razgradnju masnog tkiva. Ipak, učinci na stanja kože poput celulita su skromni jer da bi kofein djelovao, trebao bi moći prodrijeti do same masnoće, što znači da mora proći kroz cijeli sloj kože, sve do potkožnog tkiva, što je veliki izazov za bilo koji sastojak koji se primjenjuje lokalno, na kožu.

Kofein nije lijek za sve, ali u kombinaciji s određenim sastojcima, može posvijetliti kožu, smanjiti otekline i djelovati tako da usmjerava određene sastojke u stanice za bolje rezultate.

S čime najbolje funkcioniše?

Kofein najbolje funkcioniše sa drugim antioksidansima, kao dio koktela za obranu od svakodnevnih napada slobodnih radikala nastalih zbog UV zračenja, toksina iz okoliša ili zagađenja. Može se kombinovati s drugim sastojcima koji sadrže antioksidanse, poput vitamina C, koji mogu biti od pomoći za posvjetljenje.

No, za prave efekte morate ga primjenjivati dosljedno. Čim ga prestanete koristiti, vaša će se koža vratiti u svoje uobičajeno stanje – poručuju deramatolozi.