Kod raka debelog crijeva posebno treba obratiti pažnju na 5 ranih simptoma!

Ako se karcinom debelog crijeva otkrije na vrijeme i liječenje započne odmah, on može biti izlječiv.

Rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). Na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16 posto slučajeva. Ako se rak otkrije na vrijeme i liječenje započne odmah, on može biti izlječiv. Zato treba obratiti pažnju na ovih 5 ranih simptoma:

1. Anemija
Anemija znači da imate niski broj crvenih krvnih zrnaca. Tumori koji rapidno rastu prerastaju vaše krvne zalihe, često stvarajući čireve. Zbog toga ćete često vidjeti krv u stolici. Anemija će također uzrokovati slabost i umor. Svako se osjeća iscrpljen u nekom trenutku zbog stresa, bolesti i drugih faktora, ali kad je umor uporan i neobjašnjiv, treba ga istražiti.

2. Rektalno krvarenje
Možete primijetiti krv u stolici ili jednostavno na toaletnom papiru. Ili vam stolica može biti tamna, uzrokovana krvlju koja je probavljena u vašem GI traktu.
Međutim, rektalno krvarenje također može biti uzrokovano hemoroidima ili analnim pukotinama. U svakom slučaju, ako primijetite krv u stolici, najbolje je otići kod liječnika.

3. Neželjeni gubitak težine
Tumori mogu uzrokovati gubitak apetita, ali oni također mijenjaju metabolizam. Brzo, neobjašnjeno mršavljenje, kada ne pokušavate smršati može biti potencijalni simptom gotovo svakog raka.

4. Problemi sa stolicom
Tumori često uzrokuju blokade koje će vam otežati prolazak stolice. One će također promijeniti njen oblik nerijetko je čineći jako tankom. Često dolazi i do proljeva. Razgovarajte sa svojim liječnikom ako primijetite ove promjene duže od 4 sedmice.

5. Abdominalni bolovi
Ako primijetite jače bolove u želucu, posebno kada idete u toalet, to bi mogao biti znak raka debelog crijeva. Također možete osjetiti više plinova. koji traju nekoliko sedmica. Mnogo je razloga za bol u trbušnoj šupljini, no nemojte riskirati ako osjećate da nešto ipak nije i u redu.