Kockica tamne čokolade dnevno podiže raspoloženje i jača imunitet

Sprječava upale, podiže raspoloženje i jača imuni sistem – evo koje još blagodeti ima kockica crne čokolade!


Svi volimo čokoladu, a kad nam naučnici potvrde da je još i zdrava, našoj sreći nema kraja. Poznato je da tamna čokolada donosi najviše dobrobiti: blagotvorno djeluje na zdravlje srca i mozga te poboljšava raspoloženje.

A sada novo istraživanje objavljeno u Experimental Biology ističe da konzumacija čak i malog komada čokolade koja sadrži 70 posto kakaoa ima pozitivan i dugotrajan učinak na naše zdravlje. Otkriveno je da pozitivno deluje na imuni sistem, smanjuje upalne procese, pa poboljšava zdravlje i plastičnost mozga.

Sastojci:

(4 osobe)

300g tikvi
150g krompira
1 srednja glavica crnog luka
200 g klasične ili biljne pavlake za kuvanje
mljeveni biber
začin od povrća ili so (po ukusu)
kašika ghee maslaca ili biljno ulje

Priprema:

Istopite ghee maslac ili zagrijjte biljno ulje. Kada se masnoća zagrije dodajte sitno sjeckani crni luk, a zatim soli i bibera po ukusu. Izrežite bundevu i krompir na jednake kriške, prelijte ih vodom i dodajte proprženi luk, pa poklopite i dinstajte dok krompir ne omekša.

Kada se sastojci skuhaju ispasirajte ih u blenderu ili pomoću miksera. Mutite dok ne dobijete jedinstvenu smjesu. Smjesu začinite, sipajte u šerpu i stavite na šporet. Kada smjesa proključa dodajte pavlaku za kuhanje i dobro promiješajte.

Napomena: nakon dodavanja pavlake smjesa ne smije ponovo da proključa jer se gubi fina tekstura.

Komentari

komentara