Kobasice su zaražene hepatitisom!

Jedan na pedeset zaraženih ljudi će umrijeti, kod trudnica omjer je i veći jedan naprama pet. Kobasice su najopasniji produkt svinje – sadrže meso jetre, filtera organizma koji nakuplja same nečistoće.

Jedna na deset kobasica može biti zaražena potencijalno smrtonosnim virusom koji trajno oštećuje organ jetru, upozoravaju britanski znanstvenici.
Do ovog otkrića znanstvenci su došli zbog golemog rasta broja Britanaca zaraženih hepatitisom E nakon pojedene zaražene svinjetine. Infekcija koja je nekad bila veoma rijetka, danas je narasla za 40 posto u godini dana.

Ovaj virus uobičajeno izaziva relativno uobičajene simptome kao mučninu, temperaturu ili bol u mišićima, koji sami nestaju unutar mjesec dana. Fatalan međutim može biti za stariju populaciju, pacijente oboljele od raka, trudnice i pacijente s bolestima jetre. Za ove pacijente i trudnice virus hepatitisa E je veoma opasan jer će jedan na 50 slučajeva umrijeti od komplikacija izazvanih virusom.

Znanstvenici su u istraživanju kuhali zaraženu svinjetinu na 70 stupnjeva celzijevih najmanje 20 minuta kako bi ubili virus, međutim tvrde kako Britanci nedovoljno dugo ostavljaju u kobasice u loncu. Naime i na 60 stupnjeva, kuhana sat vremena svinjetina još uvijek zadržava virus.
Studiju je prošli tjedan objavio britanski Odjel za prirodu, hranu i ruralne poslove s podacima da je na deset posto uzoraka kobasica pronađen virus hepatitisa E. Navode da je sve više dokaza da je hepatitis E infekcija dobivena isključivo hranom.

Svi oblici hepatitisa uzrokuju oteknuće jetre, dok u nekim slučajevima virus može uzrokovati i oštećenje tog organa, rak jetre pa čak i smrt. Među zaraženima, prema istraživanju britanskih znamstvenika, najviše je muškaraca starijih od 50 godina koji su osjetljivija skupina jer imaju tendenciju piti više alkohola te samim time oslabiti jetru.
Virus je opasan i za trudnice u posljednjem tromjesječju trudnoće zbog porasta rizika od komplikacija što može dovesti do akutnog zatajenja jetre. Jedna od pet trudnica zaraženih ovim virusom će umrijeti, a velika je mogućnost i da virus naslijedi beba, tvrde znanstvenici. Liječnik Harry Dalton, konzultant Royal Cornwell Hospital u gradu Truro i jedan od vodećih britanskih ekspretata za hepatitis E tvrdi:
– Oko 85 posto britanskih svinja nosi ovaj virus u sebi, što znači da je prilično izdržljiv. Kobasice se moraju kuhati na 70 stupnjeva 20 minuta kako bi visoka temperatura i dovoljno dugo kuhanje ubilo virus. Pored svega, kaže, valja biti na oprezu jer kobasice često sadrže meso jetre i ostatke svinjske krvi kao i dijelove životinjskog crijeva.